Baníkovský týden

Baníkovský týden (295.)

Trenér Hapal po prohraném utkání se Sigmou řekl, že se nikdy nevzdává. Jeho řeč těla během druhého poločasu však mluvila o opaku. Neporažený bojovník si za svým týmem stojí. Nenechá to na něm.

Poháry? Pohár přetekl!

Sobotní odpoledne svými výsledky navnadilo příznivce Baníku na večerní duel se Sigmou. Stačilo porazit tým, který v jarní části nasbíral z pěti kol dva body a slovy klasika „mohly se dít věci.“ Ty se po zápase skutečně děly. Ale v úplně jiné podobě, než si slušně zaplněný stadion přál.

Před utkáním obdržel blahopřání k padesátinám René Bolf, střelec titulové branky z utkání proti stejnému soupeři. To byly doby, kdy Baník rozdával radost, mezi hřištěm a tribunami se přelévala úžasná energie a nálada byla skvělá. Jaká je ta nálada vlastně dnes, kdy na „domácí“ stadion chodíme jak na porážku?

Je fanoušek Baníku skutečně tak náročný, jak už roky slýchávám? Jsou snad na Bazalech vykopané hroby, jsou hráči přímo na hřišti svlékáni z dresů a podobně? Přijde mi, že fanouškovi Baníku by stačilo vyhrávat doma a občas něco dovézt z venku. A když by se prohrálo, ať to na hřišti vypadá tak, jako v letošních zápasech se Spartou, Slavií, Plzní. Totiž ať mají hráči odvahu, vydají se ze všech sil a jde vidět, že si to nepřišli jen odehrát, ale že přišli vyhrát. Za Baník, pro Baník.

A že nemáme na hřišti lídra? Tak tam toho Frydrycha z lavičky dejte. A pokud jím není ani on, tak to přeci není žádná vnější okolnost. Ten kádr si Baník sestavuje sám, nedělá to za něj nikdo jiný. A když už na tom hřišti ten lídr chybí, tak to asi musí vybláznit někdo od lavičky, ne si do ni zalézt a mimoděk tím hráčům vzkázat: Je to na vás, musíte si to uhrát sami.

A že máme smůlu? Kdyby dal první gól Ewerton, kdyby s Bohemkou přišel gól na 2:0, kdyby v Budějovicích nebyl Klíma v ofsajdu… Víte, jak se poznají úspěšné týmy? Nemusí si pořád říkat kdyby.

Shodou okolností jsem se v týdnu bavil s jedním klukem ze Slovácka a popisoval mi, jak i když vyhrají, ale výkon není dobrý, pomalu se bojí jít do šatny, protože trenér jim to dá sakra pocítit. Ale hned dodá, že nikdy nebyl tak dobrý, jako pod Svědíkem. Možná to tedy v Baníku není o příliš vysokých nárocích fanoušků, ale příliš malých nárocích lidí v klubu samotném. Nevím. Jen vím, že bych byl rád, kdyby mi k těmto myšlenkám nebyly zavdány příčiny.

Na kom stavět budoucí Baník?

Velikou radost mi udělalo prodloužení smluv s Jiřím Boulou a s Davidem Buchtou (oba 24 let) do konce sezony 2026/2027. Oba patří k ose současného mužstva a mají ty nejlepší roky pořád před sebou. Před vedením klubu je ale jiný velký úkol. V únoru roku 2023 prodloužil Baník smlouvu s Matějem Šínem, ta však vyprší již v polovině příštího roku. Již tehdy se mnozí podivovali nad délkou kontraktu, podle mých informací bylo tehdy i toto krátké prodloužení pro klub vlastně spíše úspěchem. A jsem nesmírně zvědavý, jak se s tím nyní v Baníku vypořádají. Šína Baník potřebuje nejen pro jeho schopnosti na hřišti, ale také pro to, aby po pro fanouška smutných příbězích Kukučky nebo Šmigy ukázal, že to myslí s budováním týmu na základě hráčů z vlastní akademie vážně. A je to třeba nejen směrem k nám fanouškům, ale hlavně směrem k dorůstajícím hráčům. Fakt nerad bych se za pár měsíců díval, jak Šín válí jako host v Pardubicích.

Konec dat z Wyscoutu

Dlouhé měsíce a roky se dařilo přinášet vám zde na blogu, na sociální síti X nebo i v podcastech data z unikátní platformy Wyscout. Bohužel, provozovatel se rozhodl pro významnou změnu cenové politiky a částku za předplatné, kterou jsem dříve akceptoval (302,50 € ročně) se rozhodl za naprosto to samé více než zdvojnásobit (665,50 € ročně), což jsem se rozhodl prozatím neakceptovat. Nicméně neznamená to, že byste byli o data zcela ochuzeni. Mnoho jich dnes bezplatně nabízí web Fortuna:Ligy, ještě podrobnější je SofaScore, základní přehledy poskytuje Transfermarkt. Určitě nebude možné poskytovat tak detailní informace, určitě nebude možné pokračovat v hodnocení posil, které jsem dělal, ale bude-li čas sbírat data k hráčům z uvedených volně dostupných zdrojů, ucelovat je a provádět na nich vlastní výpočty, k zajímavým výsledkům se člověk dostane. Jenom k tomu ten čas najít.

V každém případě mě to vedlo k úvahám, co nabídnout místo toho. Bude to po každém utkání uváděný MOTM (man of the match) a LOTM (looser of the match). Snad vás to bude bavit, potenciál z toho cítím. 🙂

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.