Baníkovský týden

Baníkovský týden (296.)

Nedělní utkání v Pardubicích přineslo nevídané úkazy. Bližší pohled na tabulku domácích a venkovních utkání pak vybízí k nevídanému řešení.

Tři body z Pardubic

Baník přivezl tři body z Pardubic, výsledek ale mohl být jakýkoliv. Rozhodovalo to, co takové zápasy rozhoduje – efektivita. A v té byli domácí horší než Baník. Což opravdu musím formulovat tak, jak jsem to napsal. Nejde napsat, že v ní byl Baník dobrý, protože 21 střel proměnil v jednu branku. Taková Slavia proti Liberci dala ze šestnácti zakončení tři branky.

Zápas nabídl dva rozdílné poločasy, kdy v tom prvním domácí velkým zahuštěním hřiště kolem jeho půlící čáry znemožnili Baníku kolmou hru a Tanko tím byl prakticky eliminován. Do pološancí se Baník dostal, kvalita v zakončení ale chyběla. Domácí byli v první půli lepší a k vedení rozhodně blíž.

Do druhé půle přišel mnohem lepší Baník, dokázal kompaktní tým soupeře kolmicemi konečně roztrhat a divák zaznamenal několik pozoruhodných úkazů. Dva Kpozovy výtečné centry a gól po rohu. Blažkův přínos v obou pokutových územích považuji za nepopíratelný, stejně tak to, že na své spoluhráče působí po mentální stránce kladně.

Že v těch hlavách síla chybí ukázal závěr zápasu proti devíti hráčům domácích. Několik vyrobených standardek ve chvíli, kdy je to fakt asi jediný způsob, jak mohli Pardubičtí vyrovnat. Nemůžeme to svádět na to, jak máme mladý tým. Pardubičtí totiž měli sestavu v průměru o dva roky mladší.

Při pohledu na tabulku domácích a venkovních utkání se nabízí najet na inovátorský model. Venku by Baník trénoval Pavel Hapal a na domácí zápasy najděme někoho jiného. 

Domácí prokletí

Vítkovická bída aktuálního ročníku, kdy jsme z dvanácti domácích pokusů vyhráli pouze čtyři zápasy (Hradec 2:0, Budějovice 2:0, Boleslav 2:0, Zlín 5:1) nás v tabulce domácích utkání řadí v probíhajícím ročníku na 12. místo. Horší jsou jen Bohemians, Zlín (který doma odehrál jen 11 zápasů), Pardubice a Karviná. Jak to vypadalo v předcházejících ročnících po návratu do nejvyšší soutěže?

Ročník Umístění v tabulce doma Bilance Body Body na zápas

2022/23

7. 8-1-9 25 1,38
2021/22 5. 8-6-3 30 1,76
2020/21 6. 8-6-3 30 1,76
2019/20 13. 6-6-5 24 1,41
2018/19 10. 8-4-6 28 1,56
2017/18 10. 5-7-3 22 1,46

Aktuální domácí bodový průměr 1,25 je tak nejhorším ze srovnávaných sezon. Bez zajímavosti není, že také minulá sezona byla v domácí bilanci horší, než ta záchranářská z let 2017/18. Sečteme-li minulý a současný ročník, prohrál doma Baník 14 zápasů ze 30 odehraných. K výhře pak dovedl jen 12 utkání.

Kdo povede Baník?

Jsem víceméně přesvědčený o tom, že ke změně na postu trenéra dojde a stane se tak ve chvíli, kdy bude k dispozici vytipovaná náhrada. A že se jich nejpozději v létě může pár zajímavých objevit. Martin Svědík má sice ve Slovácku kontrakt ještě na příští sezonu, ale aktuálně to úplně nevypadá na pokračování spolupráce i v příští sezoně. V Pardubicích by měl skončit Radek Kováč, otázkou je další působení Jaroslava Veselého v Bohemians a také taktického démona Miroslava Koubka v Plzni, několik možností se může nabízet i na Slovensku. Právě Plzeň (a Liberec) mohou hodně ovlivnit, kdo v Baníku bude. Nechci se pouštět do spekulací, tak napíšu, že na trenéra Kováče lze zaslechnout velmi dobré reference i poznámky o tom, jak při práci s mladými nebo zahraničními hráči má nad některými kolegy z branže navrch. Ale znáte fotbal. Dnes to nějak vypadá a zítra může být všechno jinak, I proto je ten sport takový fenomén.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.