Baníkovský týden

Baníkovský týden (297.)

Polovina dubna bude pro budoucnost Baníku jedním z nejdůležitějších období v posledních desetiletích. Město Ostrava se seznámí s výstupy ze studie, která odpoví na otázku, zda se Baník může vrátit na Bazaly. Odpovědí ale získá fanoušek mnohem víc, než se zatím psalo.

Podařilo se mi získat smlouvu, kterou město se společností Projektstudio EUCZ uzavřelo. Předmětem smlouvy je koncepční studie v rámci „zvětšení kapacity fotbalového stadionu na pozemku p.č. 1706/1.“ Použití slovesa zvětšení ve mě evokuje snahu o maximální využití současné podoby Bazalů. Tím by se zřejmě město vypořádalo s protiargumentem „znehodnocené investice.“ A mohlo by to znamenat alespoň nějaké zachování legendárních vybetonovaných ochozů, které momentálně divákům neslouží. Budou? I na to nám studie možná odpoví. Výstupem totiž nebude pouze textová část. Město od firmy dostane také „dispoziční schéma v měřítku 1:500, půdorys všech podlaží, podélné a příčné řezy, pohledy severní, jižní, východní, západní, 4 x vizualizaci.“ V půli dubna tak bude odpověď nejen na otázku, zda se může stadion na Bazalech stavět, ale také jak by měl v takovém případě vypadat!

Samotné zadání pro podobu stadionu pak obsahuje tyto parametry: zvětšení kapacity na cca 15 000 sedadel při současném splněním podmínek, které jsou uvedeny v podkladech, což jsou Projekt stadiony 2023, požadavky na infrastrukturu fotbalové asociace FAČR a UEFA Stadium Infrastructure Regulations. I zde se tedy opakuje formulace o zvětšení kapacity.

Studie by se měla vypořádat i se všemi záležitostmi, jako třeba s nejistotou ohledně podloží, s napojením na infrastrukturu atd., prostě se vším, co by vzniku staronového domova Baníku na Bazalech mohlo bránit. Zkrátka, pokud závěr studie bude, že Bazaly lze přestavět na požadovaný stadion a faktické překážky k tomu nejsou, stane se nový stadion Baníku již věcí politického a investorského rozhodnutí.

Koncept studie obdrží město do osmi týdnů od podpisu, konečnou podobu po odsouhlasení a vypořádání připomínek o deset dní později. Konkrétně tedy nejpozději do konce dubna. Stejná firma se již v minulosti možností nového stadionu pro Baník na Bazalech zabývala, a to v době, kdy klub vlastnili Petr Šafarčík a Libor Adámek. Tehdy se jednalo vizualizaci a prostorové či územní řešení stadionu pro přibližně 20 000 diváků, podívat se můžete například zde: https://www.msstavby.cz/novy-stadion-na-bazalech-13-02-2012/ . A doporučuji i samotnou diskuzi na odkazované stránce. Takto s odstupem je možná ještě zajímavější, než ve své době.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.