Baníkovský týden

Baníkovský týden (304.)

O vlacích, které nejedou, pohárech, co mizí v dáli, trenérovi, co (asi) nepřijde a stadionu, o který se můžeme připravit sami.

Prokleté Vítkovice, prokletá nadstavba, prokletá Boleslav

Ten den šlo všechno špatně. Pokolikáté už, když hrál Baník doma. Zamýšlel jsem strávit hodně času s přáteli ve Food zóně a pak oslavit tři body a rázný krok do Evropy. Vše začalo už v Pendolinu kousek za Olomoucí. Krajina za okny se přestala hýbat. Na dvacet minut, půlhodinu, hodinu… „Chceš prsíčko, broučku, vím, je to už dlouhý a chápu, že jsi nervózní. A chceš tohle, nebo druhý,“ ozvalo se za mnou, ale na rozdíl od kojence jsem chtěl jediné, aby ten vlak už do prdele jel.

V Ostravě mě zachránil Hody, poněkolikáté už. Vůbec mě překvapuje, kolik lidských problémů dokáží vyřešit taxikáři. Kdyby takovou efektivitou oplývali naši hráči… V čase 14:59 jsem stanul na tribuně. A pouhé tři minuty jsem si myslel, že jsem si vybral smůlu za Baník. 0:1, (polo)vlastní gól v minulém zápase šetřeného Bouly. A při obrovském, ale bezbrankovém tlaku jsem si kolem třicáté minuty hry říkal, že mi to až nebezpečně připomíná zápas, který nás o Evropu proti stejnému soupeři před lety připravil.

Jestliže jsem Kpoza často kritizoval a myslím, že oprávněně, tak ke cti mu připíšu, že patří na hřišti k těm, kteří i v těžkých chvílích chtějí míč. Jenže ani tento tlak, ani další šance v soupeřově sítí neskončily. Nejblíže k tomu bylo Kubalovo těžké zakončení do tyče. Ve druhém poločase jsem pak kromě docela nepříjemné zimy (kolik z vás také pocitová teplota zaskočila?) vnímal hlavně ubíhající čas. A po zápase hluboký pocit zmaru. Letáček si sice několik minut po utkání sprostě ulevil hlasitým „KURVA“, ale já nevím, nějak mi přijde že na tom hřišti se šlo o výsledek porvat zkrátka víc. Možná je to dojem, který klame. A doufám v to. Jinak… Jinak si tu Evropu nezasloužíme.

Díky všem, kteří se zapojili do mé výzvy hodnotit občerstvení ve Food zóně, byť ta byla asi i kvůli hokejovému mistrovství o něco slabší než jindy. Budu rád, když i příště nasdílíte, co jste si dali a jak jste byli spokojení. 

Tweet týdne:

A pak, že nejsme nároční…

Hapal by měl po sezoně skončit. Z vlastního rozhodnutí.

Bude tomu měsíc, co se toto téma v klubu řešilo. Již s vědomím, že Radoslav Kováč k dispozici pro Baník nebude. V zákulisí už tou dobou putovala zpráva o možnosti získat Martina Svědíka, a to bez odstupného pro Slovácko, které by jinak i v létě činilo kolem pěti milionů. Na talíři bylo i jméno Romana Skuhravého. Pominu, že volbu mezi Skuhravým a Svědíkem nechápu z hlediska klubové strategie (každý staví na jiných principech hry a částečně i na jiné typologii hráčů), nebo fakt, že je-li k dispozici zřejmě nejlepší trenér, na kterého můžeme reálně pomýšlet, měli bychom po něm jít jak ohař po lišákovi a napíšu k tomu dvě poznámky.

Zaprvé si nemyslím, že je něco kolem trenéra pro příští rok definitivní. Jak se nejdříve šířila informace, že Hapal končí, poté se šířilo, že je dohoda se Svědíkem a před pár dny zase, že Hapal zůstává, tak si zkrátka myslím, že minimálně do konce ročníku nic na beton jisté není.

Zadruhé věřím zprávám o tom, jak byl Martin Svědík cestě do Baníku nakloněný, ale jeho agenti mu to rozmlouvali. Ono při zamyšlení nad tím, jestli je vhodná doba, kdy Baník převzít, je snadné dojít k závěru, že není.

Proč?

  • Trenér přijde po úspěšné sezoně a nebude lehké zopakovat umístění v první šestce, natož případně v pohárech. I kvůli zhruba třiceti milionům navíc, které dostanou všechny kluby, čímž budou moci více konkurovat na přestupovém poli nebo snaze udržet své opory.
  • V týmu jsou hráči, kteří mohou mít velký problém vyhovět Svědíkovým nárokům, ať už je to důraz na precizní organizaci hry nebo pokračování ve stylu kontroly hry s vysokým držením míče a přihrávek.
  • Nedostatek času tým naučit svému fotbalu. Krátké léto, v případě pohárů jeden, maximálně dva plnohodnotné tréninky týdně (2× pozápasový regenerační, 2× předzápasový, k tomu cestování).
  • Tým a kabina, kterou si trenér nesložil. Pochybuji, že by po minulém létu byla ochota kupovat trenérovi šest, sedm hráčů za třeba třicet, čtyřicet milionů. Ne vždy se také trenérům dařilo najít společnou řeč se „specifickou českou kabinou.“ A ta baníkovská bývá možná ještě specifičtější. 🙂
  • Vysoká a protichůdná očekávání, kdy chceme hrát s odchovanci, mladými hráči, levnými cizinci, a přitom se přibližovat třetímu místu. Nemožné je pak vyhovět nárokům fanoušků na „dobrá střídání.“ A myslím, že ať je trenér sebevětší osobností, úplně imunní vůči náladám fanoušků být nedokáže. A tlak umí být v Ostravě velmi hmatatelný.

Hapal by podle mého neměl čekat na odvolání. Měl by to po sezoně složit sám. Jeho práci oceníme až časem. Nyní je vystaven strašně nepříjemné situaci. On i hráči vědí, že pro ředitele klubu není tou nejchtěnější volbou. Bez takové důvěry to zkrátka nemůže v další sezoně dopadnout dobře. Odejít po té současné s hlavou nahoře, s více než splněným cílem, a to po přestavbě týmu a s chlapským gestem může otevřít dveře k jiným angažmá. A také k tomu, aby na Hapala bylo v Ostravě jednou vzpomínáno v dobrém.

Bazaly? Bazaly!!!

Lidi, rozum do hrsti. Jasně, umím si představit super stadion někde na Slezské pro nejméně třicet, co třicet, padesát tisíc diváků, vyhřívané sedačky, hostesky u výčepů přímo na schodech, zatahovací střechu a já nevím co ještě, ale problémem je, že takový stadion nikdo Baníku nepostaví. Ani teď a nejspíš ani za deset, dvacet let, pokud se tedy v nějaké štole neobjeví ropa, zlato nebo Taylor Swift s Edem Sheeranem. Nové Bazaly, navíc v překvapivě dohledné době, jsou jedinou reálnou alternativou Vítkovic. Zkuste tedy, prosím, před každým vyjádřením vážit slova. Protože zatím to trochu vypadá, že se rozjela soutěž o to, koho nasereme víc, zda zastupitelstvo, nebo majitele Baníku. Ty volené nemusíme mít rádi, můžeme mít úplně jiné preference, ale fakticky teď jsou to oni, kdo rozhodne, zda se sen v podobě důstojného domova v místě spojeném s největšími klubovými úspěchy naplní, nebo ne. Těch, kteří je za to budou jebat, málo nebude i bez příznivců Baníku.

Občas se přitom nejedná ani o informace, jako spíš o vyložené dezinformace. Stadion na zelené louce by na příklad levnější nebyl. Dalším prvkem debaty, u kterého se mi ježí srst, je kritika malé kapacity, která je ale o polovinu vyšší, než jsou současné návštěvy. Ano, z jistého pohledu tu kritiku beru. Věřím, že přijdou dobré časy a plný stadion. Ale také vím, že těch cca 80-100 tisíc korun nákladů na jedno divácké místo se musí z něčeho zaplatit. Akceptovali by fanoušci, kdyby permice stála desetkrát tolik? Nemyslím si. A tak si můžeme jen přát, aby ty peníze byli všichni zainteresovaní ochotni vytáhnout. Václav Brabec vytáhnout z vlastní kapsy a zastupitelé, včetně těch, které třeba i nemáme rádi, z kapsy veřejné. Jinak nám budou ty prokleté Vítkovice souzeny dál. A pokud otázka stojí, a ona tak stojí, jestli Bazaly, nebo Vítkovice, tak já mám jasno. Co vy?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.