Baníkovský týden

Baníkovský týden (51.)

Baníkovský týden (51.)

Po rekordně krátké pauze čeká Baník v sobotu vstup do nové sezony proti Liberce. Jaké jsou před startem ligy největší otazníky?

Kdo z posil či navrátilců se prosadí do základu?

Baník doplnil kádr zajímavě nejen s výhledem na sezonu nejbližší, ale i na ty příští. Do základní sestavy “A” týmu má po přípravě nakročeno dvojice posil Reiter a Smola. Od prvního se očekává, že díky své rychlosti, schopnosti uspět v souboji jeden na jednoho a kvalitním náběhům za soupeřovu bránící linii bude živou vodou pro herní projev celého mužstva. Od Smoly se očekává schopnost podržet nakopnuté míče, výhry ve vzdušných soubojích před brankou soupeře i vlastní (snad už nebude muset Diop bránit Součka :-)) a střílení branek. Jak ukázala příprava, Baník by díky němu měl také zahrávat více standardních situací, protože je na něj hodně situací, které fauly jsou, nebo tak vypadají. 

Vzhledem k nedostatkům, které v přípravných zápasech kupili hráči na levou stranu zálohy je pak možné, že se během podzimu prosadí do základu Lalkovič.

Přijde ještě posila?

Jméno Michala Frydrycha se ve spojitosti s návratem do Baníku skloňuje opravdu intenzivně, Slavia by asi byla ochotná hráče před koncem přestupového období pustit, rozhodnutí tak podle všeho záleží na hráči samotném. Že by Frydrych Baníku na pozici pravého obránce výrazně pomohl, o tom není pochyb. Že má správnou mentalitu pro nošení kapitánské pásky také. Jenže sportovní ambice i finanční možnosti Slavie jsou výrazně výš, než u Baníku. A tak šance na příchod Frydrycha ještě během podzimní části ligy vidím menší, než poloviční.

Vydrží na lavičce trenér Páník?

S prodloužením smlouvy klub hodně otálel a z toho lze lecos vyčíst. Trenér Páník dokázal nejprve zázračně klub zachránit, v další půlsezoně jej dovést na třetí místo v lize, jenže poslední půlrok se tým trápil a rozhodující zápasy prohrál. Trénéřina je povolání, kde nikdo nedostane nic za zásluhy, a tak trenér Páník do podzimu nejde v jednoduché pozici. Klub vyslyšel jeho požadavky na rozšíření kádru, vedení tedy bude kromě dobrých výsledků očekávat i zlepšený herní projev. Osobně se domnívám, že minimálně podzim trenér Páník v Baníku vydrží. Na to, že povede i příští letní přípravu bych však nevsadil.

Jak silný je kádr Baníku?

Slavia, Sparta i Plzeň mají mužstva silnější, Mladá Boleslav, Jablonec a Olomouc mají také vysokou hráčskou nebo týmovou kvalitu a kdyby zlínskou kabinu nestíhala zranění, i ševci by mohli bojovat o první šestku. Od Baníku se bude očekávat minimálně obhájení pozic, tedy účast ve finálové skupině. Kvalitou kádru na 4-7 místo patří. Start sezony bude důležitý nejen kvůli losu, ale například i kvůli očekávaným problémům Jablonce v úvodu soutěže. Bylo by fan vytvořit si na některé z konkurentů o finálovou šestku v úvodu soutěže bodový polštář.

Kolik zápasů a branek si připíše Milan Baroš?

Milan je neskutečný. Mnozí by jej rádi viděli ve fotbalovém důchodu, jenže on má pořád mužstvu co dát na hřišti, a pokud dostal od Vízka vyhrané prase, není to na něm po pauze vidět. V přípravě kdykoliv nastoupil, ukázal sílu na míči a přehled ve hře. Nedá se očekávat, že bude pravidelně naskakovat v základní sestavě, ale jako střídající hráč si kolem patnáctky, dvacítky startů připsat může. Možná mu dokonce tato role, kdy proti němu budou hrát již unavení obránci, bude vyhovovat. Věřím, že kolem pěti branek by si připsat mohl.

Kdo bude brankářskou jedničkou?

Že se jedná o nesmyslnou otázku? Nemyslím si. Možná i drobné zdravotní komplikace Honzy Laštůvky povedou trenérský tým k tomu, že se v prvním kole do branky postaví Budínský. A pokud Baník začátek ligy výsledkově chytne, nebude důvod brankáře měnit…

Naučí se Baník kopat standardky?

Je to paradox. Trenér Páník Baník v lize zachránil tím, že jej naučil bránit a dávat góly ze standardek. A nyní má tým s oběmi činnostmi obrovské problémy. Zahrávání rohů a trestných kopů dvěmi hráči má až komický rozměr a častokrát znamenalo nebezpečí spíše pro vlastní branku, než soupeřovu. Přitom hráčů, kteří by měli umět dát dobrý míč má Baník v kádru vícero – Hrubý, Holzer, Kuzmanovič, z větší vzdálenosti Jánoš. A kdo by stál za vyzkoušení jako rozehrávač je i Filip Kaloč. Jeho dlouhé míče napříč hřištěm mívají velmi dobré parametry. V této věci jsem ale spíš pesimista. Jestli bude Baník ze standardek nebezpečnější, nebude to díle zahrávajících hráčů, ale přítomností Smoly jako zakončovatele. Pokud nám na zlepšení nestačilo celé jaro ani příprava, nebude nám na to stačit ani několik dalších týdnů.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.