Baníkovský týden

Baníkovský týden (52.)

Baníkovský týden (52.)

Hráči si v premiéře vysloužili pískot publika. Jakou investici by klub mohl odepsat a jak by mohla vypadat sestava do zápasu s Karvinou a také o hostování Jakuba Šašinky a Matěje Helešice.

Baník vstoupil do sezony porážkou s Libercem, která by se dala označit za smolnou. Jenže já ji tak označovat nehodlám. Některé věci se opakují dlouho. Špatný výkon Holzera (jeho uhybání ze soubojů, kde by to mohlo bolet), slabá hra středu zálohy, neschopnost dát do vápna dobrý centr a obrana neschopná odehrát zápas bez chyb. Tentokrát se k tomu přidalo i střídání, které se člověku zvenku, bez znalosti třeba zdravotních důvodů, zdálo nesmyslné. Dohrávat zápas s Diopem v záloze, to už tu jednou bylo. A k penaltě řeknu jediné – doufám, že Smola přišel kvůli jiným přednostem, než jsou kvalitní pády.

Vím, jak bych reagoval, být ve vedení klubu. Investici jménem Holzer bych odepsal. Možná by to zabránilo, aby talenty nebyly odepsány dva. Poslal ho do béčka, ať ve třetí lize dokáže, že má na víc. A je ochotný zase přijmout, že fotbal, chceš li vyhrávat, prostě bolí. A i ostatním dal najevo, že po prohře nebude v týmu pohodička a o místo v sestavě se bude bojovat. A v Karviné bych to postavil:

Budínský

Fillo – Šindelář – Stronati – Fleišman

Reiter – Hrubý – Jánoš – Lalkovič

Kuzmanovič – Smola

Proč tyto změny? Obrana se Šindelářem fungovala lépe, než s Procházkou. Kdyby byl k dispozici Kaloč, byl by na místě Hrubého (tomu by pauza na lavičce také prospěla). Kaloč podruhé odmakal letní přípravu, podruhé v přípravných zápasech nezaostával za svými kolegy a umí přenášet těžiště hry dlouhými pasy. Na levé straně v generálce ani proti Liberci neměli své dny ani Holzer, ani Granečný. Co bych zvážil, je volba Lalkovič / Jirásek. Jirásek totiž v minulosti na levé straně v Baníku zaskočil a jeho výkon nebyl marný.

Když člověk koukal na výkon Plzně (ale i Olomouce), nebo Slovácka, doslova do očí ho bila jedna věc – pohyb hráčů bez míče. V případě Baníku spíš nepohyb.

No, každopádně nám liga vesele neodstartovala a dá se čekat, že v příštích třech kolech se od týmu čeká sedm bodů. A pokud nebudou, bude velké zle.

Médii proběhly zajímavé informace ohledně možných přestupů Frydrycha či Potočného do Baníku. Zajímavé jsou vyjádření obou hráčů pro Deník Sport či jeho redaktory:

Michal Frydrych: ,,Já jsem to četl vždy jen od vás z novin. Nic konkrétního jsem nevěděl. Teď nevím, jsme tu ve třech (ve Slavii, pozn. aut.), asi se těžko někam přemístím. O jejich zájmu nevím, s nikým jsem nemluvil.”

Roman Potočný: ,,O tom fakt nic nevím. Nikdo mě nekontaktoval. Myslím, že ani nesmí, když mám ještě rok smlouvu. (úsměv) Jsem teď v Liberci s kamarády. Tím neříkám, že bych se v osmadvaceti nebránil změně. Když zůstanu, tak zůstanu. Když ne, půjdu jinam.

Zatímco u Potočného, který byl alternativou pro případ nedotažení přestupu Reitera se takové vyjádření dá pochopit, u Michala Frydrycha člověk znejistí. Na předsezonní tiskovce totiž zazněla jasná informace, že se Slávií, agentem i hráčem se jedná: ,,Máme zájem, nejvíc v kontaktu je Marek (Jankulovski) se Slávií, agentem i hráčem, a dneska je to o pohledu Slávie, myslím si, že my už v tuhle chvíli víc nemůžem.”

Poslední věc, ke které chci v tomto díle blogu něco napsat je hostování Jakuba Šašinky a Matěje Helešice v Karviné, resp. V Č. Budějovicích. Podle mých informací, které uznávám, nemusejí být zcela přesné, je součástí dohody klubů, že tito naši kmenoví hráči ve vzájemném zápase nenastoupí. Přijde mi to jako chyba. Chápu, že není příjemné hrát proti svému klubu a dát mu branku, někoho zranit, nebo podat podezřele špatný výkon. Ale důvodem, proč byli hráči na hostování uvolněni je, že v našem klubu panuje přesvědčení, že máme lepší hráče. Zároveň, v obou případech riskujeme vypadnutí hráčů ze sestavy klubu, kde hostují, pokud by náhradníci, a třeba kmenoví hráči Karviné či Budějovic, zahráli dobře. Rozhodně by v této věci Baník mohl uvažovat o plutí proti proudu zvyklostí v domácím fotbale. Přeci chceme, aby hráči na hostování především hráli.

Pěkný, snad konečně i fotbalově, týden Vám všem!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.