Baníkovský týden

Baníkovský týden (53.)

Baník s odřenýma ušima přivezl tři body z Karviné. Byl výkon mužstva opravdu lepší, nebo výrazné nedostatky ve hře přetrvaly?

Stalo se už takovou tradicí, že některý z hráčů po prohraném zápase v rozhovoru do médií namixuje špetku pokory a velkou porci sebevědomých prohlášení. V týdnu před zápasem v Karviné to byl Rudolf Reiter s tvrzením, jak má tým obrovskou sílu a ta se musí projevit, nebo Jirka Fleišman s prohlášením: ,,Musíme napravit, co jsme pokazili. Zejména změnit přístup a nasazení. Musíme na ně tlačit, aby dělali chyby, musíme hrát agresivní fotbal a tlačit se do vápna. Když budeme hrát poctivý fotbal, hernost přijde. Ale hlavně agresivita a pojetí hry musí být jiné a lepší než proti Liberci.” Trenér Páník v sestavě nakonec udělal pouze dvě změny (Jirásek místo Hrubého, Granečný místo Holzera) a Procházku s Kuzmanovičem, o jejichž posazení na lavičku náhradníků se velmi spekulovalo, v sestavě ponechal. Nakonec to byly změny, které k vítězství velmi dopomohly. Jirásek nejenom, že naběhal z celého mužstva nejvíce metrů, ale jeden gól vstřelil a k druhému perfektní hlavičkou, kterou po excelentním zákroku domácího brankáře do sítě doklepl Smola, výrazně dopomohl. U vítězného gólu si asistenci připsal Granečný, jenž nepodal nijak oslnivý výkon, zejména finální přihrávku vícekrát pokazil, ale narozdíl od Holzera nevypustil jediný souboj. Často do střetů chodil s napnutou nohou a rizikem zranění.

Popravdě, Karviná mě svým výkonem překvapila. Nehrála totiž vůbec špatně a v přímočarosti, rychlosti, pohybu a nasazení se v mnoha pasážích zápasu více, než jen vyrovnala. Zejména trojice Lingr, Smrž a Galuška byla výborná.

V našich řadách vyčníval výkonem brankář Budínský, pravý obránce Fillo a zmíněný Jirásek (byť po vedoucím gólu se na dobrou půlhodinu z hry úplně vytratil). Fillo z pozice pravého beka podruhé výrazně pomohl vstřelené brance. Akce byla vlastně podobná té proti Liberci – vyrazil vpřed s krátkým držením míče u nohy, natáhl na sebe pohyb dvou až tří bránících hráčů, čímž roztáhl od sebe stopery soupeře a přihrávkou/centrem vytvořil brankovou situaci. Přestože má Fillo dost nedostatků ve hře dozadu, ukazuje, že jeho ideální využití v sestavě Baníku není ve středu zálohy ani na jejím kraji, jak se stále mezi fanoušky diskutuje :-). Mimochodem, web transfermark.de prozrazuje, na jakých pozicích Fillo nastupoval v Teplicích:

  • 25x jako pravý záložník (9 branek, 3 asistence)
  • 18 x jako levý záložník (5 branek, 3 asistence)
  • 2 x jako střední ofenzivní záložník (2 asistence)
  • 4 x jako levé nebo pravé křídlo (1 asistence)

Ke cti trenéra patří fakt, že se mu zdařila střídání a Diop, Azevedo i Šindelář přišli na hřiště ve správnou chvíli a odvedli přesně to, co měli. K dokonalosti chybělo, aby Diop ve veliké šanci proměnil. Přestože jsem brazilského navrátilce ihned po zápase pochválil, nesdílím přesvědčení, že by měl příště nastoupit v základní sestavě. Zaprvé Granečný si zaslouží alespoň několikazápasové hájení, a zadruhé pořád mám v paměti, jakým způsobem Carlos z Baníku prchl na hostování do Francie. Až by se mi chtělo napsat, že utekl jako uličník :-), když je to slovní spojení nyní populární. Což mě vede k ještě jedné odbočce – čím to, že Kuzmanovič byl v Baníku přijatý kladně, Smola nikomu zásadně nevadí, idkyž léta hájili špatné barvy? Možná se mýlím, ale oni Kuzmanovič se Smolou méně mluví, rozumují na sociálních sítích, a více hrají. Třeba by u nich mohl jeden odchovanec hledat inspiraci pro své počínání…

Jakkoliv má člověk radost po vítězství, na které Baník čekal dlouhých devět kol, ve hře přetrvala řada věcí, které je potřeba odstranit.

Procházka se Stronatim a Jiráskem se snažili o konstruktivní rozehrávku od vlastní branky a první dvacetiminutovku se to celkem dařilo. Rozehrávka měla přibližně toto schéma:

Po aktivním úvodu a vstřelené brance jako by se najednou hráči báli chyby, zodpovědnosti a Karviná tak získala herní převahu.

Smola prohrál mnohem více soubojů, než bych před zápasem čekal.

Obrana opět neudržela čisté konto a Petráň dvakrát hlavičkoval zcela pozapomenutý naší stoperskou dvojicí. (Mimochodem očekávám, že svým výkonem Petráň vytlačil Jakuba Šašinku ze základní karvinské sestavy.)

Ve hře dopředu bylo příliš mnoho zbytečných ztrát míče.

Do hry se ani ve druhém zápase nedostal Ondřej Šašinka.

Když to shrnu, je hodně na čem pracovat. Tým, který chce atakovat pohárové pozice by si měl se zraněními zdecimovaným týmem, jehož cílem je záchrana, poradit mnohem, mnohem lépe…

Dnešní blog zakončím informací, že příchod Michala Frydrycha během podzimní části ligy pravděpodobně padl. Trenér Slavie Trpišovský po utkání v Teplicích na dotaz ohledně posílení týmu středním obráncem uvedl: ,,Máme Michala Frydrycha, kterého jsme už před letní přípravou chystali na návrat na post stopera.

Snad nám příští utkání přinese nejen bodový zisk, ale i větší radost z výkonu na hřišti.

Naběhané metry: zdroj O2TV

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.