Baníkovský týden

Baníkovský týden (57.)

Baníkovský týden (57.)

Pozápasové události v myšlenkách zastínily matný výkon Baníku na Letné. Ten ukázal své slabiny v plné nahotě a utkání se Slováckem bude možná pro celý podzim zlomové. A pozor, zavádím BPI!

Fotbalová témata zastínily události, které se odehrály převážně po konci utkání na Letné. A když porovnám mediální popis a svědectví přímých aktérů, říkám si, co vlastně lze médiíím věřit. Když novináři tak často a rádi předhazují (značně idealizovanou) kulturu fanoušků na stadionech v Anglii, Německu apod., mohli by se také někdy pustit do srovnání prostředí, kterému jsou fanoušci vystaveni. Jak jedná ochranka v těchto zemích a jak u nás, typologie lidí, kteří ochranku na stadionech tvoří, zázemí, které je hlavně fanouškům hostujících mužstev nabízeno. Házení slzného plynu do davu, který nemá kam odejít, mlácení těch, kteří mají zrovna tu smůlu, že jsou nejblíže, to je v rámci policejního zásahu podle médií v pořádku? Někdy kolektivní vina neplatí, a někdy se nad ní přivřou oči? 

Ale pojďme k utkání. Bohužel nemohu napsat k radostnějším věcem. Baník na Spartě v plné nahotě ukázal nedostatky své hry, které už se dají označit jako dlouhodobé. Jakmile soupeř trochu zatlačil s presinkem, byli naši hráči v koncích a rychle přišli o míč. Stoperská dvojice v několika situacích předvedla bránění jak z učebnice fotbalového baroka (především vystupování proti míčům, které nemohli mít), přihrávky při postupném útoku chodily často do stojících hráčů, Smola byl vymazán agresivní hrou soupeře, který si hleděl více těla útočníka, než balonu. Stopadesátý zápas v roli hlavního trenéra tak Bohumil Páník oslavit body nemohl. Říkal jsem si, kterého z našich hráčů si vlastně dovedu představit v sestavě Sparty. Že by nedělním výkonem měl na to být v sestavě soupeře. A v přímé konfrontaci jsem viděl jen tři hráče – Kuzmanoviče, Jánoše a Azeveda, kteří si dokázali proti hře Sparty (občas) poradit. A to je, vzhledem k sotva průměrnému výkonu klubu z Letné, vysvědčení nelichotivé. O zápase mnohé prozradí i statistika, kolik metrů naběhali hráči, kteří nastoupili v poli. Na straně Sparty je to 110,5 kilometrů, na straně Baníku o 5,5 méně. A tak jsme vyhráli jen na karty (a fauly).

Zápas se nevydařil ani brankáři Budínskému, který svůj slušný brankářský standard předvedl až za rozhodnutého stavu. U obou gólů si je jistě sám vědom, že mohl zasáhnout lépe. Chyby ho dost možná budou stát místo jedničky, protože Laštůvka je už připravený.

Lépe z víkendového kola vyšli hráči na hostování v jiných prvoligových klubech. Ondra Šašinka byl opět v základní sestavě Slovácka a vysloužil si pochvalu od trenéra Svědíka: ,,Potvrzuje to, proč jsem ho sem bral. Je to mladý kluk, ale má velice dobré věci. Pomohl nám všem a Zajícovi obzvlášť, teď je důležité, aby si udržel křivku výkonnosti,” řekl kouč Slovácka pro Deník Sport a zajímavý komentář ke svým dobrým výkonům doplnil i hráč samotný: ,,Čím to je? Jsem v kvalitnějším týmu. Dřív mě Baník posílal na taková hostování, že to skoro ani nemělo cenu. Tohle je o něčem úplně jiném. Slovácko je v první lize, chce hrát fotbal, všechno mi vyhovuje. Je to tady taky ne velké úrovni, není to zas takový rozdíl. Možná finančně…” Velmi dobrý výkon odvedl za Zlín při jasném vítězství v Opavě Azackyj. Až si člověk říká, jestli druhého nejlepšího stopera po Stonatim nemáme ve Zlíně. Pokud se stav Stronatiho ramene rychle nezlepší a bude pokračovat kartobraní Procházky (3 ŽK za 6 kol), do hry se brzy dostane Pokorný, který vloni neměl jisté místo ani v druholigovém Hradci. Se dvojicí středních obránců Šindelář – Pokorný byl v předminulé sezoně Baník na sestup… Poprvé se až v šestém kole podíval na dvanáct minut na hřiště Matěj Helešic, který tak byl v dresu Českých Budějovic u domácí prohry se Slavií 0:3. Snad se do sestavy prosadí více, protože z lavičky Budějovic nenasbírá více zkušeností, než by nasbíral z lavičky Baníku. Smyslem hostování má být, aby hráč hrál, ne aby nehrál. Ano, je to rýpnutí, a modří vědí do koho… V Karviné hostující Jakub Šašinka se trenéru Strakovi tentokrát nevešel ani na lavičku a zahrál si za karvinské béčko v divizi. Mimochodem, nikdy jsem moc nerozuměl hráčům, kteří jsou spokojení s tím, že v áčku sedí na lavičce a možnost jít odkopat zápas za béčko jim nevoní. Pokud fotbal milují, měli by být rádi za každou minutu na hřišti a brát to i jako příležitost přesvědčit trenéra, že si šanci v áčku zaslouží. Jako se o to snaží Celba s Kaločem, anebo zmíněný Šašinka v Karviné. Ale nejsem profesionální fotbalista, abych všechno chápal, žejo…

V dalším kole nás čekají jánošíci ze Slovácka, kteří bohatým (kromě Jablonce) berou, a chudým dávají. Bude to pro Baník možná zlomové utkání podzimu, které určí, zda budeme hrát o místo v první šestce, nebo se usadíme pod ní. A dost možná to bude zlomové utkání i pro trenéra Páníka, protože honit body v dalším kole v Jablonci se zdá obtížné. A tak po vzoru ekonomických indexů na twitteru zakládám BPI. Neboli Bohumil Páník Index, který bude ukazovat odhadovanou důvěru trenéra u vedení. Snad vás to bude bavit 🙂

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.