Baníkovský týden

Baníkovský týden (58.)

Baníkovský týden (58.)

Baník smetl Slovácko, jak si v ofenzivě vedou krajní záložníci a proč Pelta možná nemá č ale má k.

Baník si nečekaně hladce poradil se Slováckem a připsal si důležité tři body. Díky prohře Sparty v Liberci se po sedmém kole nachází na čtvrtém místě tabulky (Mladá Boleslav má na pátém místě stejně bodů a zápas k dobru). Dva body za Plzní, jeden za Jabloncem, dva před Spartou či Olomoucí… A to není pozice, ze které by se měl odvolávat trenér.

Ta otázka se velmi nabízela: ,,Odstřelí hráči domácí prohrou svého kouče?” Odpověď v podobě výsledku ukazuje, že ne. A navzdory různým informacím o nespokojených hráčích (a není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu) je to jasná odpověď.

Zápas v úvodu provázelo ticho tribun a nevím jak na vás, ale na mě to zapůsobilo opravdu silně. Bez atmosféry to nevypadalo jako utkání Baníku, a snad ani jako utkání ligové. Nevěřím, že je taková podoba utkání v zájmu klubů, ligové asociace nebo svazu, protože takový produkt by byl váně špatně prodejný.

V zápase jsem si všímal některých individuálních výkonů. U Smoly jsem byl opět překvapen, kolik sil je schopný obětovat na napadání obránců a brankáře soupeře při rozehrávce. Nemá sice takovou rychlost, aby jim míč odebral, ale donutí je k rychlejšímu odehrání míče, a to velmi často nákopem. Jeho centr na Azeveda byl pak lahůdkový. Škoda, že jedna z jeho hlaviček skončila pouze na tyči a jindy si obránce radši dal gól vlastní, než aby si jej do tabulky střelců připsal náš útočník :-).

Parťák v útoku Kuzmanovič mi přijde od zápasu v Opavě nervózní. Těžko říct proč, ale všímejte si jeho gest k rozhodčímu a občas i spoluhráčům. Jeho výkonu a koncentraci na zápas to jistě škodí.

Lahůdku pro oko pozorného fanouška vytáhl před první brankou Jánoš. Jeho dlouhý pas dokázal vyřadit celou středovou i obranou linii Slovácka a byl provedený tak rychle že na něj protihráči nedokázali reagovat. Hodně to připomínalo hru, ke které nabádá své svěřence trenér Trpišovský ve Slavii a letos jsem něco takového v podání Baníku snad ještě neviděl.

Rozhodl jsem se také pomocí ofenzivních statistik podívat na naše krajní záložníky:

hráč startů

/minut

branek

/asistencí

úspěšnost

přihrávek

přihrávka

do gólové šance

předfinální

příhrávka

Reiter 7/594 0/1 80,3 % 6 5
Azevedo 6/406 2/1 79,2 % 3 3
Holzer 3/74 0/0 59,1 % 1 0
Granečný 4/166 0/1 48,8 % 0 1
Lalkovič 1/3 0/0

Nasazení Ondřeje Šašinky do zápasu byl ze strany soupeře překvapivý tah. V podmínkách hostování je prý jeho start ve vzájemném zápase zpoplatněn částkou dvou set tisíc korun. Na starty hostujících hráčů proti mateřskému oddílu panují různé názory, já jsem za nasazení Ondřeje rád. Zaprvé na tom Baník vydělá, zadruhé si hráč připsal další start a neztratil zápasový rytmus, zatřetí bylo možné vidět jej v přímé konfrontaci s kádrem, do kterého se neprosadil. Přitom v příští sezoně je dost pravděpodobné, že bude Ondřej v Baníku plnit roli třetího útočníka.

Z hráčů na hostování zaujal Azackyj červenou kartou v zápase Zlína s Karvinou. Utkání jsem nesledoval, avšak podle hodnocení známkou (3) v Deníku Sport se na prohře Zlína nepodpsal více, než jeho spoluhráči z obrany. Těšit se na první letošní ligový start v základní sestavě Budějovic pomalu může Matěj Helešic. Kladrubský, který na levé strany obrany dostával dosud přednost, by měl příště proti Zlínu kvůli karetnímu trestu absentovat. Bohužel, hned v dalším kole budou Budějovice zajíždět do Ostravy, a tak se dá čekat jeho návrat do sestavy.

Baník čeká ve středu povinný postup v poháru a pak dlouhá cesta do Jablonce, kde bude zavřený sektor hostů. Avšak vypadá to, že Pelta možná nemá č….., ale má koule na to fanoušky hostů na stadion pustit. Pokud jablonečtí (a Jablonec = Pelta) vyjdou Baníku vstříc, říkám si, zda bude na místě ten známý popěvek… Uvidíme v neděli. Každý týden je něčím zajímavý.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.