Baníkovský týden

Baníkovský týden (80.)

Baníkovský týden (80.)

Baník získal první posilu, opět lovil v Opavě. Přijde nyní pravý obránce? Proč se fanoušci Maltě mají lépe, než ti v ČR? A co je skutečnou výzvou pro budoucnost klubu?

S několikahodinovým zpožděním za hlavní výpravou vyrazila za týmem na Maltu první zimní posila – střední obránce Jaroslav Svozil. Jeho příchod si přál trenér Kozel, hráče pro Deník Sport charakterizoval slovy: ,,mluví, komunikuje, je to organizátor. Máme hráče, kteří se spíš soustředí na sebe a neovlivňují tolik ty druhé. Navíc je to konstruktivní typ stopera, který by nám mohl pomoci.“ V anketě na Twitteru se 63% z Vás vyslovilo, že se Svozil prosadí do základní sestavy už během jarní části ligy. Pravdou je, že ostatní stopeři pro to v přípravě dělají možné i nemožné…

Příchod Svozila je přestupem na početně obsazenou pozici kádru. Přímo v Baníku jsou Stronati, Pokorný, Procházka, Šindelář, na hostování Azackyj a Meschaninov. Příchod Svozila tak otevřel prostor pro odchod jednoho ze stoperů na přestup či hostování. Jako pravděpodobný se zdá nynější přesun formou hostování či přestupu Šindeláře a letní konec smlouvy Procházky. U dvou již hostujících stoperů je pak dost možné, že je v Ostravě již neuvidíme, takže léto přinese novou šanci pro Tamajku. Ale nepředbíhejme.

Zúžení kádru postihlo kromě vyloženě mladých hráčů i Josefa Celbu. Trochu mě to bolí, protože je to hráč, kterého jsem si oblíbil. Několikátý trenér ale došel k závěru, že na ligu to není a asi je potřeba se s tím smířit. Třeba Josef překvapí a jednou si ligu vykope, podobně jako to dokázal kdysi v Olomouci nepotřebný Svozil. U jediného klasického pravého obránce áčka – Martina Filla je jeho pojarní působení v klubu otevřené, a tak se dá očekávat snaha Baníku urychlit přestup již podepsaného Jurošky z léta na nynější přestupové období. Juroška je hráčem, o kterého má prý trenér Kozel stát, a to i na základě společného působení v Dukle. Další zúžení po Maltě se bude pravděpodobně týkat některého z levonohých záložníků. A tím, kdo bude hledat hostování nebo bude součástí transferu se dost možná stane Denis Granečný. U něj je nutno říct, že k zabrzdění jeho dříve dobře nastartované kariéry přispěl nejen sám, ale byly to i kroky klubu, ať už to byl příchod Holzera, nebo angažování trenérů, kteří sázeli na zkušenost, či jeho údajné neuvolnění na hostování, když hráč tušil, že si základ v Baníku nezíská… Ať je to jak je, to co stačilo v sedmnácti letech na označení Granenčného jako velkého talentu, se po čtyřech letech stagnace ukazuje jako nedostatečné pro klub, který má ambice na ,,skupinu o titul.“ Bylo by fantastické, kdyby se podařilo pro Denise vyjednat hostování v týmu, kde by pravidelně sbíral vyšší ligovou minutovou zátěž, než doposud. V 72 ligových startech totiž průměrně odehrál jen poločas. (Pro srovnání, u Holzera činí průměr skoro o 20 minut na jeden start více.)

Pět až sedm desítek fanoušků Baníku (dle různých zdrojů) vyrazilo svůj tým podpořit na turnaj na Maltu, což je naprosto fantastické a pro Luboše Kozla po ligových štacích na Dukle a v Jablonci to musí být zcela nevšední zážitek. Podle ohlasů z místa soudím, že se příznivci na Maltě bavili lépe, než ti u obrazovek, pro které měl být zážitkem fotbal. Když to vyjde, za pár dní si ,,Maltský deník“ na Baníkblogu přečtete :-).

Zápasy s Brnem i Dunajskou Stredou skončily porážkou (byť v druhém případě penaltovou). Jakkoliv mohou být i podle expertů výsledky v přípravě nedůležité, osobně dávám vždy přednost vítězstvím před porážkami. Více než výsledky však zarazily problémy, které v organizaci hry Baník měl. Obrana dávala vzpomenout na bránění za trenéra Kučery (zejména bránění prostoru před stopery bylo žalostné), útok pak jako by se ještě neprobral z válek. Do ligové premiéry čeká trenéra ještě hodně práce, protože s takovými výkony by tým neobstál a ztráty s konkurenty ze Slovácka a Jablonce na startu jara by nás mohly uvěznit v prostřední skupině (což může být vlastně lepší, než skončit šestý nebo pátý, však o tom z minulé sezony něco víme…) Zároveň zima naznačuje, že některé příchody, které se dělaly za období války, se do snahy o kombinační, nátlakový fotbal s vysokým procentem držení míče nehodí. Pokud klub z nastolené cesty neuhne, bude Baník v létě čekat možná výrazný řez kádrem. Věk, výše smlouvy nebo fotbalové kvality mohou vést k úvahám o budoucnosti např. U Budínského, Filla, Procházky, Jiráska, Smoly, Azeveda, Lalkoviče, Šindeláře (pokud by neodešel v zimě), Holzera (pokud se na jaře nezlepší), Granečného, Stronatiho (pokud o ně bude zájem). A pouze odchovanci je nenahradíme… Pro majitele klubu to však není nic moc nového. První tým skládal pro dohrání ligy, druhý pro druhou ligu, třetí pro první ligový půlrok, výrazně investovat musel do kádru pro jarní záchranu, a tak by stejnou situaci zažil počtvrté či popáté, podle toho, jak to počítáme. A protože nejsme klubem, kde by se hráči museli skládat na roušky pro Čínu či se podepisovat na dresy do Bahrajnu, je potřeba tým budovat i s ohledem na ekonomickou perspektivu hráčů na trhu. Protože to bude skutečnou výzvou budoucnosti pro Baník – dokázat hráče posunout na úroveň, aby o ně byl na přestupovém trhu zájem a ekonomicky se i o sportovní činnost klubu opřít.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.