Vzpomínka na trenéra

Karol Marko

Možná nejkurioznější trenérský konec přišel v uplynulých deseti letech pro trenéra Karola Marka. V Baníku působil od 8. 11. 2010 do 30. 7. 2011.
Bratislavský rodák (2. 4. 1966) to jako hráč dotáhl do druhé fotbalové ligy, po konci kariéry se věnoval trénování. Připsal si exotické angažmá v klubu Jaguares de Acapulco ve třetí mexické lize. Jako asistent působil ve Slovanu Bratislava, Górniku Zabrze, po boku Petra Uličného pak v Ružomberoku.
V Čechách si udělal slušné jméno při působení v Jihlavě a Příbrami a přes rovněž vydařené angažmá v Bánské Bystrici se dostal do Baníku, kde nahradil Vernera Ličku dočasně vedoucího tým po Miroslavu Koubkovi. Na podzim stihl odtrénovat dva zápasy, ze Slavie se vracel s bodem, z Brna se třemi. Možná pod dojmem dobrého začátku v zimě prohlásil: ,,Řekl jsem chlapcům, že chci, abychom byli nejlepším mužstvem jarní části soutěže. To si klidně můžeme říct a od toho odrazit.“ S jarní bilancí 2-5-6 to úplně nevyšlo. Baník dost branek střílel, ale ještě víc jich dostával. Třeba v série tří zápasů, ve kterých Baník sahal po devíti bodech, ale měl jich jen pět: Budějovice 3:2, Jablonec venku 3:3, Ústí doma 3:3. Léto ještě trenér na lavičce týmu přežil, vedení klubu mluvilo o koncepci s trenérem Markem na dva až tři roky, ale vaz mu zlomilo po nepovedené přípravě hned první ligové kolo. Zápas s Teplicemi přitom začal dobře. 6. minuta Ferenčík 1:0. O tři minuty později sice Stožický srovnal, ale v 11. minutě dal Hušbauer na 2:1 a ve 27. minutě Kraut z penalty na 3:1. Jenže do poločasu bylo srovnáno na 3:3. Ze začátku druhé půle hosté udeřili počtvrté, Baník se do konce utkání již jen trápil a odešel poražen. Trenér po zápase nasedl do auta a vyrazil na cestu domů. Při ní ho zastihl telefon od klubového vedení, že se má na Bazaly vrátit. A tam jej čekalo nemilé překvapení v podobě výpovědi. ,,Objektivní statistická fakta říkají, že v sedmnácti ligových zápasech pod vedením pana Marka, jsme získali patnáct bodů. Ale hlavně jsme dostávali strašně hodně gólů. A mně osobně nejde dohromady loňská sezóna, kdy s kvalitou kádru, dá se říct na úrovni reprezentační – brankář Daněk, Neves, Bolf, Šmejkal, Marek, Řezník, že jsme dostali 46 gólů,“ kroutil hlavou Verner Lička. ,,Byl jsem moc sebevědomý,“ uznal kouč po svém konci, ale podobně jako mnozí jeho předchůdci i následovníci si neodpustil i rýpavé poznámky k vedení klubu: ,,Už na tiskové konferenci před začátkem sezony jsem říkal, že náš tým je složen z velmi mladých hráčů a že bude dělat chyby. Na té stejné konferenci vedle mě seděl i pan Lička a říkal něco o koncepční práci. A na to jsem po prvním kole odvolán. Myslím si, že si příčiny a okolnosti předčasného konce v Baníku dokážu vyhodnotit. Sám pro sebe, veřejně je ventilovat nebudu.
Nejvyšší výhrou Baníku pod taktovkou trenéra Marka bylo vítězství v Brně 2:0. Nejvyšší prohrou porážka v Teplicích 0:4. Celková bilance trenéra v Baníku byla 3-6-7. V kádru trenéra Marka působili například brankáři Buček a Pietrzkiewicz, obránci Neves, Neuwirth, Frydrych, záložníci Marek, Hušbauer, Greguš, Pilík, útočníci Ferenčík, Kraut, Zeher. Po angažmá v Baníku se trenér objevil ještě v Příbrami a slovenské Rače, další jeho angažmá nelze dohledat. Poslední mediální zmínka o něm je, že letos pomáhal Jablonci s taktickou přípravou na utkání předkola Evropské ligy v Dunajské Stredě. Výsledek 5:3, kterým DAC Jablonecké vyřadil, je tak pro trenéra vlastně typický…

Komentáře nejsou povoleny.