Co na srdci, to o Baníku

Když je na čáře čaroděj

Tak tohle se mi už nestalo asi deset let.

Je den po utkání Baníku se Sigmou a já se znovu ze záznamu díval na celý zápas. Zpětně si pouštím některé pasáže a stále nevěřícně kroutím hlavou. Důvod?  Hráč s číslem 16 a jmenovkou Laštůvka na zádech.

Přemýšlím, kdy naposledy mě takhle oslovil výkon jednotlivce při fotbalovém zápase. Ano, najdou se výkony hodné obdivu kdy útočník dá hattrick nebo i více branek, ale to jsou případy, kdy je vývoj zápasu víceméně daný. Sedíte u TV nebo v lepším případě na stadiónu a sledujete, jak útočník ničí svými zásahy soupeře a fanoušci jsou u vytržení. První, druhý, třetí gól a davy šílí. Den na to palcové titulky deníků opěvují hvězdu a pokud známkují výkon, tak je hodnocení vždy na čísle, které je rovno stupňovitosti nejprodávanějšího typu piva v ČR.  A protože góly jsou kořením fotbalu, tak je vždy lépe hodnocen ten, kdo je dává, než ten, kdo jim zabraňuje.  A tady se dostáváme na opačnou stranu hřiště, k pozici, ke které bych rád obrátil vaší pozornost.

„Někdy už v desáté minutě vím, že to se mnou budou mít útočníci těžké. Jsem přesvědčený, že neudělám chybu. To ale ještě nezaručuje, že vychytám nulu.“ (P. Čech)

Nevím, jestli  včera v 10. minutě Jan Laštůvka nabyl stejného přesvědčení, ale vím, že útočníky Sigmy přiváděl k zoufalství. Jistě, brankář je v bráně od toho aby něco chytil, říkají často skromně  hrdinové na čáře. Nicméně včera brankář Baníku Ostrava chytil minimálně 3 čisté góly a to i v jednom z těchto případu i dorážku, která byla také gólová. Pokud se podíváme na jediný inkasovaný gól, tak i tomu předcházely dva skvělé zákroky a do branky se míč dostal až při druhé dorážce. Několikrát jsem si pouštěl záběr, kdy Lašty dvěma házenkářskými zákroky zabránil míči v cestě do branky. A přitom mě napadlo jediné slovo: „Čaroděj“. Protože v brance opravdu kouzlil. Sečteno podtrženo, včera řešil 4 situace, při kterých předvedl 6 fantastických zákroků a v jednom případě kapituloval. Takový výkon je dle mého názoru hodnotnější, než vstřelený hattrick byť za něj Honza obdržel ve Sportu jen devítku. Musíme totiž vzít v úvahu i fakt, že muž s číslem 16 už 38 krát slyšel z jara zpívat kosa a podobný výkon nepředvedl poprvé a doufám, že ani naposled.

Kdysi řekl někdo z obránců Buffala Sabres něco v tom smyslu, že je obrovský luxus mít pocit jistoty, že i když uděláte hloupou chybu, tak je za vámi někdo, kdo jí napraví. Mluvil o Dominiku Haškovi a myslím, že po včerejšku by si s ním mohl Martin Fillo notovat.

Je opravdu skvělé mít za zády Laštyho – ⁠Čaroděje na čáře!

P.S.

Pokud by se vám zdálo, že autor článku až příliš adoruje pozici brankáře, tak věřte, že to není náhoda, neboť se sám v dávné době snažil ať už v házené nebo futsalu zabránit míčům v cestě za čáru. Do čaroděje měl ovšem daleko.

Další články z:Co na srdci, to o Baníku

Komentáře nejsou povoleny.