Baníkovský týden

Návrat Jidáše

Návrat Jidáše

Daniel Holzer sundá rudý dres pražské Sparty a přetáhne přes hlavu opět ten nejkrásnější, bílý jak padlý sníh. Je jeho návrat návratem ztraceného syna, nebo návratem Jidáše?

Proč by jeho návrat měl dávat smysl? Po sportovní stránce ve zvýšení konkurence na levé straně, a to jak pro záložníky Denise Granečného s Carlosem Azevedem, tak pro obránce Jiřího Fleišmana. Holzerovy se nedá upřít na ligové poměry slušná technika, schopnost prosadit se jeden na jednoho a dobře odcentrovat. Že by však podle statistik produktivity své konkurenty v Baníkovské sestavě převyšoval, to se napsat nedá. Sportovní vedení Baníku prý také vidí potenciál v ekonomickém přínosu při možném dalším prodeji hráče. Neoficiálně se hovoří o tom, že Jablonec už nyní nabízel za Holzera částku výrazně převyšující tu od Baníku. Holzer pak může být i investicí do budoucnosti kádru. Jiří Fleišman na levé straně odvádí výborné výkony, což potvrdil i přípravných zápasech na novou sezonu, ale věk nezastavíš.

Návrat Daniela Holzera do Baníku však lze hodnotit i jiným pohledem. Jeho příchod znamená menší vytížení pro Denise Granečného, odsun Matěje Helešice na hostování do Budějovic (mimochodem, pochopil někdo jeho stažení z hostování na jarní část minulé sezony?) a přesunutí Azeveda na jiné místo v sestavě (jako konkurence pro Filla a Hrubého). Pokud kvůli návratu Holzera bude Granečný nadále pouze žolíkem na oživení hry, nebude to k němu fér. Podobně jako Holzer totiž mohl Baník opustit. A neudělal to. Ekonomický přínos, zmiňovaný mnohými jako důvod návratu, vidím jako věc velmi spornou. Za Holzera prý Baník zaplatí o zhruba dva miliony více, než za kolik do Sparty odcházel. Dvanáctimilionová suma, o které se spekuluje, je na tuzemské poměry pořádný ranec. Holzer nepřichází jako hvězda. Ve Spartě se nikdy trvale do základu neprosadil. Ve Zlíně patřil herně k tomu lepšímu, ale Zlín byl v minulé sozoně podprůměrný klub. Představa, že v Baníku odehraje jednu, dvě sezony a prodáme ho se zajímavým ziskem znamená, že by se musel najít zájemce, který za něj položí na stůl alespoň milion euro. A s tím souvisí i další pohled na věc – Holzer tedy nepřichází jako základní stavební kámen do osy týmu na řadu let. On přichází proto, aby zase odešel.

A pak je tu jeden dosud nezmíněný, ale v Baníku naprosto zásadní faktor. Fanoušci. Sám nevím, jak budu na Holzera na hřišti reagovat. Fakt nevím. Jeho návrat mě nijak netěší. Jak se teprve musí cítit ti, kterým do očí o odchodu do Sparty lhal?

Návrat Holzera je pro mě návratem Jidáše. Jako kapitán dovedl svou loď na útes, a zdrhnul jak Francesco Schettino z Costy Concordie. Prodal svou čest za pár stříbrných a za svůj sparťanský sen. Budu rád, když se mu v modrobílém dresu bude dařit. Mým oblíbencem ale už nikdy nebude. Některé věci lze možná odpustit, nejde je však zapomenout.

@homor1922

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.