Baníkovský týden

Tak tedy Jánoš

Tak tedy Jánoš

Post středního defenzivního záložníka byl po odchodu Marka Hlinky zřejmě nejslabším místem očekávané základní sestavy. Hledání náhrady trvalo dlouho, padala řada jmen. Baník hledal někoho, kdo je schopen nejen zastavit útoky soupeře, ale také míč podržet a rozehrát. Kdo je nová posila Baníku Adam Jánoš?

Jánoš je rodák z Uherského Hradiště a právě dnes slaví šestadvacáté narozeniny. Je pravákem, zvyklým hrát ve středu zálohy (jeho nejoblíbenější místo na hřišti) nebo na pravé straně obrany. V Mladé Boleslavi, kam přestoupil v roce 2016 ze Sparty, měl smlouvu platnou do poloviny roku 2019. V první lize odehrál 111 utkání, vstřelil 5 gólů, na sedm přihrál. Odehrál sedm zápasů v Evropských pohárech a vstřelil v nich dvě branky. Zastupován je agenturou ESAM.

Jeho největším fotbalovým úspěchem je účast na domácím Euru jedenadvacítek. V mládežnických kategoriích do reprezentačních výběrů patřil pravidelně, pod trenérem Hřebíkem získal v roce 2011 stříbro z Mistrovství Evropy devatenáctek. Ve Spartě, kde fotbalově vyrostl, se do základu trvale neprosadil, a tak většinu ligových startů nasbíral na hostování v Jihlavě a v Mladé Boleslavi. Do té si ho jako posilu vyhlédl současný reprezentační kouč Karel Jarolím. Zajímavostí je, že přestup do Boleslavi podepsal v den zápasu s Baníkem a hned se objevil v sestavě. Byl to zároveň první zápas Baníku po příchodu majitele pana Brabce a dva góly nám tehdy při prohře 0-3 vstřelil Milan Baroš. Možná osud.

Když zmiňuji osud, ten si s Adamem Jánošem zahrál dost ošklivě. Adam je synem fotbalového brankáře Zdeňka Jánoše, který tragicky zahynul při autonehodě po čelní srážce s autobusem. Teprve po této události se Adam začal fotbalu věnovat naplno, do té doby se více věnoval tenisu. V Deníku Sport na událost vzpomínal před časem takto: ,,Vždycky, když se o tom bavím, mám na krajíčku. To můžete vidět i teď… Ale mamka to má horší. Když táta zemřel, bylo mi sedm, tolik jsem si to neuvědomoval jako třeba brácha, kterému bylo dvanáct. Mrzí mě, že táta nevidí, kam jsem se dostal. Že jdu v jeho stopách, i když on byl brankář. Snažím se dokázat to, co on. Jednou byl snad povolaný jako trojka do repre, odehrál 250 zápasů v lize. Doufám, že mě tam shora vidí, ale mrzí mě, že to nevidí na vlastní oči. Zajímavé je, že kdyby tady byl, nevím, jestli bych hrál fotbal.”

Pro svůj fotbalový styl mu přezdívají Gattuso. Snaží se, podobně jako hrával on, hrát pořád na doraz, nic nevypustit a dojíždět souboje. Což se mu občas vymstí, protože si vinou své tvrdé hry přivodí zranění. Typickým zraněním pro něj je výron nebo natažený sval.

Jeho nejméně obíbeným soupeřem jsou Bohemians, nejradši jí guláš a za svou největší neřest považuje křupání prstů. Volný čas rád tráví na chatě.

Nezbývá než Adamovi popřát pevné zdraví a hodně úspěchů v tom nejkrásnějším dresu na světě.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.