Baníkovský týden

Baníkovský týden (2.)

Baníkovský týden (2.)

Kdy pro mě umřely Bazaly? Jaké má Baník plány s juniorkou a pro další roky s béčkem? Je dobře, že Azevedo odešel na hostování? A proč si dát velký pozor na Příbram. Další komentované ohlédnutí za týdnem událostí kolem Baníku.

Když mě Hody po zápase s Jabloncem odvážel na hotel, vzal to kolem Bazalů. Padající tma byla milosrdná, takže jsem vše viděl zastřené šerem, ale to asi nebyl hlavní důvod, proč mi to místo najednou bylo trochu cizí. Já vím, je divné použít tohle slovní spojení že mi byl domov cizí, ale tak jsem to cítil. Z hlavní tribuny nezbylo nic, ochozy nebyly k poznání, hodiny pryč a pohled na to posvátné místo připomínal domov už jen tím svahem, kde stávala eska. Pokud si dobře pamatuji, hned v autě jsem mu říkal: ,,Tos mi nemě dělat, brát mě sem…,” a pak ani v článku o výjezdu na Jablonec jsem to nezmínil. Potřeboval jsem chvíli čas. A teď, jak o tom přemýšlím, Bazaly pro mě neumřely tím zbouráním. Ten pocit, že už to není ono, jsem měl už dřív. Ve chvíli, kdy na hlavní vznikla ta duhová zóna, kdy na ochozech byly z důvodu ,,bezpečnosti” vytovřeny široké uličky a další zvěrstva. Pak už to prostě nikdy nebylo ono…

Zajímavý rozhovor přinesl oficiální web klubu s Petrem Mašlejem o juniorce a budoucnosti béčka, které bude obnoveno od příští sezony. Cílem klubu je hrát s juniorkou do čtvrtého místo, což by béčku zajistilo účast v MSFL. Juniorka ale o víkendu do sezony vstoupila smolnou prohrou 2:3, a tak bude co napravovat.

V zájmu zlepšení přechodu odchovanců do dospělé kategorie má klub ještě smělejší plán než ligu třetí – výhledově s béčkem postoupit do druhé nejvyšší soutěže. Zní to jako velmi dobrá úvaha, ze které by mohl klub v budoucnosti těžit. Jako s odchovanci těžila Sparta nebo dodnes těží Olomouc. Namátkou pár hráčů, kteří druhou ligu jako mladíci hráli za Spartu: Holý, Sus, Polom, Jánoš, Krch, Frýdek, Jakub Rada, Jirásek, Sýkora, Juliš či Olomouc: Radakovič, Jemelka, Houska, Plšek, Šindelář, Šterba, Chorý, Falta, Texl, Kalvach. Slušné, ne? Z béčka v druhé lize by nětěžil jenom klub, i fanoušci. Ne snad, že bych čekal modrobílé invaze do Táborska, Sokolova a podobnýh destinací, ale zajímaví soupeři se v druhé lize najdou a příležitostí trávit víkendy s Baníkem by přibylo. No a taky by nám pak nemusel tolik vadit ten sestup Opavy, že jo… Kde na tento plán hledí s nejmenší radostí, je fotbalový klub z Vítkovic…

Zvěsti kolem Carlose De Azeveda se potvrdily. Hráč si vytrucoval odchod do nezajímavého druholigového klubu Paris FC. Na jednu stranu Carlos v Baníku odkopal hodně, neprchl v dobách těžkých a do základu nyní nepatřil, takže se dá jeho touha zkusit to zase někde jinde chápat. Na stranu druhou vzájemně slušný a profesionální vztah má mít určité parametry, které ze strany hráče úpně dodrženy nebyly. Myslím, že řešení, které nalezl sportovní úsek, je nakonec docela dobrým kompromisem. Hráč o rok prodloužil smlouvu v Baníku (do prosince 2020) a odešel na roční hostování. Klub tak neztratil hráče natrvalo a skoro bezplatně a hráč si vyzkouší jiné prostředí, po čemž toužil. Protože Paris FC shodou okolností trošičku znám, tak vím, že tato část Paříže je asi tak atraktivní, jako Přednádraží v Ostravě nebo Jižní město v Praze. Životní náklady v Paříži jsou také někde jinde a tak bych se vlastně vůbec nedivil, kdyby se Carlos hlásil v Baníku zpět třeba už v zimě. Nad oficiálním vyjádřením sportovního ředitele Jankulovskeho někteří kroutili hlavou. Já ne. Já s jeho větou: ,,A já říkám, že v Baníku bude hrát jen ten, kdo je o tom jednoznačně přesvědčen,” naprosto souhlasím. Není to cesta nejjednodušší, je ale správná.

Azevedův odchod vyvolává otázku: ,,Přijde ještě záložník?” Angažmá hledá třeba Nestor Albiach, který je schopný zastat přesně pozice, na kterých nejčastěji hrával Azevedo (levá a pravá záloha, útok), ale jeho příchod by mi nezapadal do nastaveného trendu přestupů pod novým sportovním ředitelem. A tak si myslím, že spíš budeme spoléhat na hráče, které máme. Nakonec toho Holzera do toho základu nějak ten Bob napasovat musí, že…  Anebo příležitost pro Jakuba Bolfa? Druhá šance pro Stáňu, když se zázračně uzdraví? Nebo to tam zkusí Filip Kaloč? Není zatím důvod k panice, přestože odchod Azeveda ztrátou je. To si zase přiznejme.

Před zápasem na Slovácku vyzpovídal Vlastimila Daníčka deník idnes.cz. A ptal se i na letní jednání o jeho přestupu do našeho klubu:  ,,Nějaký kontakt se mnou proběhl, po komunikaci s naším ředitelem jsme to ale zatrhli hned ze začátku,“ uvedl o zájmu Baníku čerstvě sedmadvacetiletý štítový záložník Daníček, který za Slovácko odehrál všech svých dosavadních 147 ligových zápasů.

Je pro vás zmíněný letní zájem Ostravy i nějakou motivací pro vzájemný zápas?
Nehraje to u mě žádnou roli. Motivací je už jen fakt, že na tribuny dorazí hodně fanoušků, našich i Ostravští. S Baníkem to navíc vždycky bývá vyhrocenější, mají důraznější styl hry a ty zápasy většinou stojí za to.”

Zájem o Daníčka byl ze strany Baníku opakovaný. Mluvilo se o něm již v zimní pauze, stejně jako o jeho kolegovi ze zálohy Havlíkovi nebo z útoku Zajícovi. O tom, jak se dělají fotbalové přestupy, a proč některé nedopadly, se možná rozepíši jindy.

Netýká se to sice Baníku, ale mysím, že to stojí za zaznamenání. Brněnská Zbrojovka ligu opustila, na jejím stadionu se však hraje prvoligový fotbal dál. Azyl zde našla Opava. No a marketing brněnského klubu spolu s tím opavským ukuli ,,geniální” plán. Opava potřebuje aby na ní i v Brně chodili lidi, Brno zas potřebuje prodat permanentky, a tak společně přišli na to, že majitelé permanentek na Zbrojovku mají zdarma vstup na zápasy Opavy hrané v Brně. Doufám, že se něčeho takového v Baníku nikdy nedožiju. Aby jako dárek byl vstup na Vítkovice, nebo naopak, aby Vítkovičtí měli darem vstup na Baník.

Pozor na Příbram. Baník půjde do třetího kola na ,,domácí” půdě jako favorit, ale lehká práce ho nečeká. Příbram sestavila tým z odpadlíků a svých talentovaných mladíků a zatím se prezentuje velmi zajímavým fotbalem. Média jsou unešená ze záložníka Matouška, a opravdu, tento dvacetiletý hráč v sobě něco speciálního má. Zejména rychlost. Jeho sprintové náběhy nebo dlouhá rychá sóla s míčem u nohy se brání velmi těžce. Neméně mě zaujal Květ, který často pálí z větší nebo i velké dálky, a na brány soupeřů vysílá neskutečné pumelice. Stejně jako Matoušek si ve dvou kolech připsal již dvě branky. Nebezpečí však nevidím v jednom hráči, ale ve stylu, kterým Příbram hraje. Snaží se maximálně využít předností svých hráčů. Nejen dvou zmíněných, ale i těch zkušenějších (Slepička krytí míče, penalty, Skácel rozehrávání standardních situací atd.). Ve hře má Příbram hodně kolmých přihrávek, náběhů za obranu soupeře, po ztrátě míče rychlý návrat za těžiště hry. Pro méně pohyblivé mužstvo Baníku z toho kouká pěkná šichta. Zápas bude okořeněný přítomností Tomáše Zápotočného v pozici asistenta trenéra na laviče hostů. Výraznější slabinu soupeř zatím neukázal, jisté rezervy v bránění jsem viděl ve vzduchu. Šancí by také mohla být střelba zpoza vápna, protože středoví obránci v obou dosavadních zápasech na můj vkus před hráči soupeřů dost couvali. To je ovšem teorie, praxe může být zcela jiný. Zápas je to důležitý, protože výhra by přinesla do Baníku klid, ztráta bodů by nás zařadila ke spodku tabulky. A to nikdo nechceme.

PS: Nevíte, jestli ještě na Příbram chodí ten fanoušek, který ji povzbuzoval pokřikem: ,,Marila hnědka???” 🙂

Tak v sobotu na fotbale, nebo jako já, vandrácky u monitoru.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.