Baníkovský týden

Baníkovský týden (283.)

Baník opět nepřekročil svůj stín a nedokázal porazit top tým. Je to škoda. Ale skoro perfektní výkon prostě nestačí. Nakonec rozhodnou detaily, které prostě k té dokonalosti chybí.

Smůla nebo prokletí? Nikoliv, (ne)kvalita.

Baník se Slavii podobně jako Spartě rozhodl postavit jako rovný s rovným. Tak to má být. Záviděli jsme to Slovácku, co mu můžeme stále závidět je, že ono to někdy dovede i do výsledkové rovnocennosti. Nám se to nedaří. Velké ligové kluby takové zápasy neprohrávají. Nedostanou takové góly, nedostanou takovou červenou. Na Tankovu obhajobu ale nutno říct, že byl okopáván, dorážen a dojížděn po celý zápas, přičemž rozhodčí to nechával být. Nepochybuji, že se v následujících dnech dočteme o skvělém rozhodčím, který nekouskoval hru a duel zvládl. Rozhodčí nám zápas určitě neprohrál, ten rozhodly naše chyby. Ale nekonzistentní posuzování výhod ve hře mi přišlo čtyřikrát, pětkrát za zápas úsměvné. Ne vždy je totiž výhodou nechat po faulu mužstvo hrát.

K Pavlu Hapalovi je to kruté. Na jaře dovedl Baník k výhře nad Plzní, se Spartou jeho svěřenci odehráli skvělý part, se Slavií také, ale další skalp top klubu si zkrátka nepřipsal.

Celý zápas jsem si zvykal na hostující dresy, podvědomí stále vracelo myšlenku, že za hosty hraje v poli deset brankářů. 

Výkon Baníku doložil skvělou práci kondičních trenérů. Takhle nabušený Baník je radost. Tu mi však kalil pohled na nevyprodaný stadion. A to bychom si dle výsledků ankety přáli ten nový s kapacitou větší, než ji má ten současný. Naopak obě pražská S se při podzimních návštěvách po letech dostala k tomu, že svůj sektor zaplnila. Je to jenom dobře. Přání k Vánocům se mi tedy nesplnilo, Baník Slavii neporazil. Viníky můžeme hledat jen v sobě. Takový zápas totiž nestačí zvládnout na 95 %. Musí to být stoprocentní.

Miliardáři a noví majitelé

V mediálním prostoru se začalo spekulovat hned o třech změnách vlastníků ligových klubů. Slavia velmi pravděpodobně přejde do rukou miliardáře Tykače a dost možná se tak rozpoutají nové hvězdné války, neboť se jedná o byznysového rivala vlastníka Sparty Daniela Křetínského. O změnách se mluví i v souvislosti s Libercem, konkrétně o možném většinovém majetkovém vstupu brněnského rodáka a mladého podnikatelského dravce Ondřeje Kanii. A konečně, do rukou vlastníků z Anglie by mohl zamířit klub z Českých Budějovic. Co to znamená pro Baník? Možná další odskočení pražských S od možností jiných klubů, pravděpodobně růst nových konkurentů a obecně vstup většího kapitálu do českého fotbalu, což bude nutit i další kluby rozpočty navyšovat, pokud budou chtít patřit k ligové špičce. A jak by na to měl reagovat Baník? Měl by vymyslet, jakým způsobem bude chytřejší, efektivnější, najít svou výhodu, aby kluby, které třeba budou mít podobné finanční možnosti, nechal za sebou. Výhoda v podobě majitele ochotného do klubu dodávat peníze se může stát standardem pro více klubů než jich je dnes a Baník o ni tak může přijít. Znát to pak může být nejen na přestupovém poli.

Bude Baník swapovat se Slavií?

Slavia může mít zájem hned o několik hráčů ze současného kádru Baníku. Pojezný, Ewerton (na prodej do zahraničí), Boula, Tanko a nejnověji Kubala. Naopak Baník obnovil zájem o Horského, kouká po Singhatehovi a prý by mohl připadat v úvahu i stoper Prebsl či další hráči se smlouvou v Edenu. Snad spolupráce nebude mít podobu švédského stolu, kde si každého půl roku Slavia vybere to nejlepší z našeho stolu a nás uspokojí tím, co se do jejich byznys salonku nevejde.

Co vás láká do hlediště a čím je pro vás Baník?

V další části zveřejňování výsledků z ankety se dostáváme k sedmé otázce, která zněla: “Kromě fotbalu, co tě nejvíce naláká k návštěvě utkání?”

58 % z vás uvedlo možnost potkat se s kamarády, 23 % jídlo a pití, 3,9 % doprovodný a kulturní program, 3 % autogramiádu osobností Baníku, 2,3 % odpovědí shodně zaznamenaly možnosti zábava pro děti a atmosféra.

Osmá otázka “Co především pro tebe znamená Baník,” přinesla čtyři jednoznačně preferované odpovědi. 23,8 % dotazovaných uvedlo symbol Ostravy, 23,1 % tradici, 21,8 % fotbalový klub a 20,8 % fanoušky. 

Přeji Vám všem hezké a radostné Vánoce! BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.