Baníkovský týden

Baníkovský týden (7.)

Baníkovský týden (7.)

Po remíze v Liberci dala média Baníku klid. Proč je to dobře? Jaká je skutečná síla Baníku ukážou následující kola. Statisticky se podíváme na některé zajímavosti a na porovnání Adama Jánoše s Markem Hlinkou.

Po zápase v Liberci se kolem Baníku rozhostilo mediální ticho. Hráči reprezentační pauzu využijí k soustředění v Čeladné. Obojí je dobře. Proč? Zaprvé bude dostatek času doléčit šrámy, takticky se připravit na dvě následující kola, nacvičit nové varianty zahrávání standardních situací (nechte si ty vtipné poznámky 🙂 ), zadruhé budou hráči v klidu bez tlaku médií, zatřetí bude mít trenérský tým své chlapce pěkně pod dozorem. Ono je to totiž potřeba. Když se občas k člověku dostane, co někteří mladí talenti vystavují na sociálních sítích během týdne mezi zápasy, člověk radši nedomýšlí, co by mohli vyvádět s vidinou dvou týdnů bez zápasu… Mimochodem až se budou někteří borci divit, proč nedostávají větší porci minut na hřišti, možná by se nejprve mohli zamyslet sami nad sebou. Život profesionálního fotbalisty je krásný, ale krátký. A pokud chce hráč něčeho opravdu dosáhnout, tak tomu musí fakt obětovat skoro vše. I různé radosti a výstřelky mládí. A když už někdy zahřešíte, tak fakt není dobrý nápad ještě se sám na sociálních sítích udat…

Na Twitteru jsem nechal hlasovat o tom, která z letních posil se Vám líbí na hřišti nejvíc. Těsné vítězství si připsal Daniel Holzer (45%) před Adamem Jánošem (42%), s odstupem skončil Patrizio Stronati (12%). Jedno procento se Twitteru někam ztratilo :-). Sám bych měl problém vybrat, jsem rád, že se všechny tři posily prosadily a odvádějí cennou práci pro tým. Holzer na levé straně hru zrychlil, spolupráce s Fleišmanem mu funguje na jedničku, je schopný dobré kombinační souhry s ostatními tvořivými hráči, takže nejen, že se na jeho hru docela dobře dívá, ale má na hru Baníku velký vliv. Černá práce Jánoše kolikrát není tolik vidět a snad kromě fanoušků defenzivnho fotbalu nebude nikdy tolik ceněná, jako průniky, přihrávky, střely, góly. Roli bijce ve středu hřiště zastává bezpochyby dobře. Stronati vládne ve vzduchu a je pro naši obranu důležitý. Právě on by asi byl  nejlépe zastupitelný, pokud by do Baníku nepřišel. Vlastně to mezi ním a Šindelářem v přípravě nijak báječně nefungovalo, v prvních dvou zápasech to také nebyly extra výkony, ale pak jako by se Zio kousnul a řekl si, že takhle ne. A funguje to. Ve vzduchu je králem. A po zemi jako by se od Fleišmana začal učit účelné jednoduchosti. Některé herní situace řeší výrazně lépe, než v začátku sezony. Z hlediska přestupů je mimořádným počinem, když se všechny posily prosadí do základu a jsou pro tým platné. Obvykle se totiž uvádí, že úspěšnost přestupů se pohybuje v rozmezí 50-60%. Však se podívejte třeba na přestupy našeho nejbližšího soupeře.

Baník je po sedmi odehraných kolech (a čtyřech venkovních zápasech) dva body od prvního místa. Je to ale odrazem jeho skutečné síly? Prozatím se totiž pouze jednou střetl s týmem aktuální první šestky, když zvítězil na Bohemians. Hrál i se 7., 8., 9. a 10. týmem tabulky, i s týmem posledním a předposledním. I proto bude konfrontace se Spartou (3.), ve Zlíně (4.) a se Slávií (1.) v následujících třech kolech velmi zajímavá. Pokud by se povedlo uhrát čtyři body, bylo by to fajn.

Jistou statistickou zajímavostí je, že Baník je posledním týmem ligy, který doma neinkasoval, z posledních pěti kol je se třinácti získanými body a skóre 10:1 nejlepším týmem ligy, nebo že Dame Diopovi chybí jediný gól, aby vyrovnal svůj dosavadní střelecký rekord z let 2016/2017, kdy v dresu Zlína nastřílel branek pět.

A když už vyplňujeme tu ligovou a mediální pauzu statistikou, podívejme se ještě na srovnání Adama Jánoše a Marka Hlinky pomocí statistických dat. Ta ukazují, že Hlinka byl aktivnější směrem dopředu, Jánoš má zase o něco lepší čísla defenzivní. Na každou statistiku je třeba nahlížet jak s rezervou a v souvislostech, takže se názory na to, kdo z nich je lepší, budou jistě různit. Podstatné je, že to s Adamem Jánošem výsledkově funguje a buďme rádi, že se jeho přestup povedl.

 

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.