Baníkovský týden

Ze Slovácka bez bodu, ale ne bez kořisti

Ze Slovácka bez bodu, ale ne bez kořisti

Za sobotního úmorného vedra vyběhla v modrých dresech (ten černý jsem Laštůvkovi nezáviděl) družina trenéra Páníka na hezkém stadionu k druhému utkání sezony. Přestože Baník nebyl horším týmem, body tentokrát nezískal, a tak se z kořisti mohou těšit alespoň fanoušci.

Zápas jsem sledoval na bezplatném přenosu O2. A zatímco obraz byl dobrý, komentátor naprosto šílený. Nerad kritizuji profese, které bych sám lépe nezvládl, ale tady těch přehmatů bylo příliš. Plést si Baroše s Diopem, tvrdit, že Baník vyhrál v prvním kole v Jablonci atd., bylo na mne moc. Moje chyba, mám být na stadionu.

Jeden zápas na lavičce a Holzer se objevil v základu. Na můj vkus příliš rychlé odstavení Granenčného, který si v přípravě základ v úvodním utkání vybojoval. Další změnou při absenci Hrubého bylo očekávané nasazení dvojice Jirásek – Jánoš do středu zálohy.

Baník vstoupil do zápasu aktivně a přišlo mi, že trenér i hráči chtěli hrát na tři body. Filosofii ,,vždy chceme vyhrát” praktikovali v Baníku naposledy snad Koubek či Večeřa a ze sportovního hlediska je to sympatické. Nepřišlo mi to však, i v vzhledem k počasí, příliš taktické. Aktivní hrou jsme dávali Slovácku prostor pro to, v čem je silné – rychlý přechod do útoku a náběhy záložníků. A v defenzivě Baníku se objevoval okénka, která mi silně připomínala kritickou slabinu Baníku pod Kučerou – nepokrytí zpětných přihrávek na hranici velkého vápna. A tak přišlo to, co přijít muselo… Baník sice dokázal po trestném kopu vyrovnat Holzerem, žádnou fotbalovou hitparádu ale nepředváděl. Ostatně, to nepředváděl, kromě pár vyjímek, ani na jaře při honbě za záchranou. Když sundáme růžové brýle, úspěšná záchranářská mise byla dána perfektní organizací defenzivy, spoléháním na standardní situace a faktor Baroš. Ve druhém poločase jsme nejprve dvakrát měli příležitost zvrátit vývoj utkání v náš prospěch, místo toho jsme v samém závěru inkasovali. To už dvojici Jirásek – Jánoš nahradil stoper Pokorný a útočník Šašinka a přestože oběma nelze upřít snaha a velká (pře)motivovanost, toto střídání jsem úplně nechápal. Kaloč, který ve středu zálohy slušně zvládl přípravu, zůstal na lavičce. Moje tipy, že Slovácko má jalový útok, chybujícího Daňka v bráně, Baník bude kopat penaltu a sázka, že gól dá Diop byly úplně mimo. Oba góly nám dali útočníci, Daněk své mužstvo podržel a Diop nemohl být sám se svým výkonem spokojen. Na to, že bychom ze Slovácka nepřivezli nic se zřejmě nemohl dívat jeden z fanoušků, a po vynikajícím sprinterském výkonu dokázal navzdory zásahu pořadatelů, kteří byli přemotivovaní jak ti naši mladí náhradníci, předat vlajkovou kořist do rukou ChzB. To zas bude v médiích nablito, říkal jsem si, zatím to ale vypadá, že pro rozumné novináře to nebyla hlavní událost zápasu. Zaprvé – kradení májek, hospodské fackovačky a podobné taškařice patří k lidskému společenství odnepaměti a jsou vydávány pomalu za kulturní dědictví. Dřív se kradli májky, teď se kradou vlajky. Zadruhé fyzická újma hrozila pouze pořadatelům zastavujícícm se vzájemně efektním skluzem (viz video). Zatřetí jejich útok slzným plynem na do sektoru vracející se fanatiky bylo to jediné, co mohlo vyvolat opravdový konflikt a z mého pohledu to bylo hodně neprofesionální. Samozřejmě počítám s tím, že řada z vás bude tuto událost hodnotit jako ,,kaňku,” a to právo Vám nijak neberu. Toto je můj názor. Snad tato událost nenaruší důvěru mezi fanoušky a majitelem.

K zápasu bych ještě poznamenal, že na ty signály bychom se měli vykašlat. Ukázalo se, že po odchodu Azeveda by se nám ještě jeden až dva dobří hráči hodili, protože pravá záloha a útok trpí nedostatečnou konkurencí. Na oba posty by se dal najít lék ve městě Škodovek… Ať už těch ze středu země, nebo z jejího západu. Co nikdy nepochopím, tak našeho bývalého hráče v dresu soupeře, který tak vehementně slaví vítězný gól a vítězství. Proboha proč?

Jako nejlepšího hráče bych viděl Fleišmana. Hraje s velkou jistotou a klidem na míčí. Nejméně se mi zamlouval Diop. Neuměl byste mu někdo přeložit do Francouzštiny větu: ,,dle fotbalových pravidel se může hrát i hlavou.” Protože jeho vypouštění soubojů o centrované míče mě hrozně štvalo. A Poznar, který byl přesně v těchto herních situacích nesmírně platným, mezitím táhne Zlín…

Tak příště lépe. Ale pozor, Příbram hraje Slovácku docela podobný fotbal, navíc se od ní nebude čekat nic. Procházka růžovým sadem to nebude. Proto by se právě Procházka už také hodil…

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.