Datové okénko

Datové srovnání krajních obránců v rámci FORTUNA:LIGY

V podobě miniseriálu Datové okénko se pokusím ukázat a popsat, jak si v předešlé sezóně vedli hráči Baníku na jednotlivých pozicích v porovnání s hráči ostatních týmů FORTUNA:LIGY.

V druhém dílu našeho miniseriálu se podíváme detailněji na krajní obránce. Pro připomenutí, jedná se o datové porovnání hráčů Baníku Ostrava s ostatními ligovými hráči na stejné pozici z minulé sezóny.

Srovnání budou formou datové analýzy, pro kterou budou využívaná data společnosti Wyscout, použité vizualizace jsou však z vlastní kuchyně.

Pro tuto analýzu byly vybráni hráči, kteří odehráli v sezóně 2022/23 alespoň 800 minut a jejich primární pozicí byl krajní obránce. Porovnání se bude týkat přínosu jak pro defenzivní, tak ofenzivní složku.

Hráčský profil

Každá pozice na hřišti v sobě skrývá několik způsobů, jakým způsobem může být zahrána. U krajních obránců tomu není jinak, dokonce bych se nebál říct, že je nesmírný rozdíl mezi defenzivním krajním bekem, takovým, který má obě fáze vyrovnané a ofenzivním nebo až wingbekem. Nejjednodušším a tím pádem také nejméně přesným způsobem, jak na tyto hráče lze nahlížet, je pomocí úspěšných ofenzivních a defenzivních akcí.

Muhammed Sanneh – První překvapení bychom měli. Podle grafu výše patřil tento gambijský krajní bek mezi nejlepší ligové hráče, co se týče počtu úspěšných akcí na zápas. V průměru na zápas má slabších 1,61 ofenzivních akcí, ale zato vynikajících 13,96(!) defenzivních akcí s celkovou úspěšností 55,44 %.

Jan Juroška – Přímý opak svého zahraničního kolegy. Za 90 minut se podílí na výborných 4,51 ofenzivních a 9,13 defenzivních akcích s úspěšností 50,61 %.

Jiří Fleišman – I ve svém pokročilejším věku stále patřil k solidnímu průměru ligy. Za 2,58 ofenzivních a 9,76 defenzivních akcí s úspěšností 53,83 % se tento 38letý bek nemusí stydět.

Eldar Šehić – Ačkoliv číselně se jeví jako nejhorší hráč Baníku v této části, stále patří k solidnímu ligovému průměru. Za zápas přispěje 2,34 ofenzivními a 9,7 defenzivními akcemi se slabší úspěšností 48,61 %.

Defenzivní souboje

Jeden z nejdůležitějších aspektů hry krajních obránců jsou defenzivní duely a s tím i schopnost bránit. Ofenzivní přínos krajních beků je samozřejmě důležitý, ale pokud hráč neumí bránit a soubojů se neúčastní, pravděpodobně jej najdeme v poli někde výše. Konkrétněji nás bude zajímat, jak často se duelů účastní a kdy si pomůžou faulem.

Muhammed Sanneh – Pokud se bavíme o defenzivních číslech, on zkrátka exceluje. Za zápas vyhraje famózních 7,3 defenzivních duelů, zachytí 6,85 míčů a dopustí se pouze 0,86 faulů.

Jiří Fleišman – I v této disciplíně patří k tomu lepšímu, co liga v loňském ročníku nabídla. Za odehraných 90 minut zachytí 7,32 míčů, podstoupí úspěšně 4,24 defenzivních duelů a pomůže si 1,13 fauly.

Jan Juroška – Téměř ve všech metrikách se řadí k průměrným ligovým hodnotám, konkrétně se tedy bavíme o 6,51 zachycených míčích, podstoupených 4,50 úspěšných defenzivních duelů a provinění se pouze výbornými 0,69 fauly na zápas.

Eldar Šehić – Kromě solidní hodnoty vyhraných soubojů na zápas – 5,40, se řadí významně k ligovému podprůměru. Za zápas zachytí pouze 5,08 míčů a zároveň si pomůže 1,69 fauly.

Tvorba hry

Pomalu se dostáváme k číslům, které se zaznamenávají při jedné z ofenzivních fází. Role dnešních krajních obránců už není jenom o poctivém bránění, ale také o přínosu pro ofenzívu svého týmu. Největší světové týmy mají na tom dokonce založený celý taktický plán. V této sekci nás budou zajímat hodnoty chytrých přihrávek – definované jako přihrávky skrz soupeřovy linie, které dodají výhodu svému týmu a pak hodnoty přihrávek do poslední třetiny hřiště a jejich úspěšnost.

Jan Juroška – Nejlepší Baníkovec této pasáže. Za 90 minut hry se pokusí o 0,35 chytrých přihrávek a přidá k tomu výborných 7,22 přihrávek do poslední třetiny hřiště s úspěšností 58,40 %.

Jiří Fleišman – Co se týče tvorby hry, stále se jedná o jednoho z nejlepších ligových krajních obránců. Přihrávek do poslední třetiny vyšle 6,1 s úspěšností 59,52 % a pokusí se k tomu o 0,36 chytrých přihrávek za zápas.

Muhammed Sanneh – Jeden z nejlepších ligových krajních obránců, co se týče chytrých přihrávek – se solidní hodnotou 0,54. O tom, že je spíše defenzivněji laděný vypovídá i hodnota přihrávek do poslední třetiny – pouze 4,19, ale s nejlepší ligovou úspěšností 84,62 %!

Eldar Šehić – Žel pro něj, výrazně nejhorší hráč našeho celku. V žádné hodnotě se nedostal k průměru, natož do lepší poloviny krajních beků. Za zápas vyslal 0,13 chytrých přihrávek a k tomu 4,17 přihrávek do poslední třetiny s úspěšností 54,69 %.

Progrese míče

Stejně jako u středních obránců, i zde jsou důležitým ukazatel hodnoty progrese míče přihrávkou a driblingem. Ve zkratce se jedná o schopnost hráče vyvézt míč a pomoct tak svému týmu získat potřebné metry hřiště. Jak tyto metriky přesněji fungují a jak se počítají, je popsáno v předchozím článku.

Jan Juroška – Opět nejlepší náš hráč této pasáže, dokonce patří do TOP 5 z celé ligy v rámci krajních beků. Hodnota 1,85 progresivních driblingů a 10,46 progresivních přihrávek s úspěšností 71,27 % je velmi solidní.

Jiří Fleišman – Co se může zdát z jeho hry patrné, potvrzují v tomto případě i data. Daleko častěji se pouští do progresivních přihrávek, konkrétně 10,13 za zápas s úspěšností 74,91 %, na úkor progresivních driblingů – 1,2.

Eldar Šehić – I zde data potvrzují, co si o jeho hře může člověk od pohledu domýšlet. Z krajní obránců Baníku, se jedná o hráče s nejvyšším počtem progresivních driblingů s hodnotou 2,02 a zároveň hráče s nejmenším počtem progresivních přihrávek – 6,84 se slabší úspěšností 67,62 %.

Muhammed Sanneh – Jakmile se jedná o hru dopředu, není to jeho silná strana. Za zápas se pokusí o 7,52 progresivních přihrávek s úctyhodnou úspěšností 82,86 % a přidá k tomu 1,18 progresivních driblingů.

Tvorba šancí

Poslední pasáž hry a z ofenzivního pohledu pravděpodobně ta nejdůležitější. V dnešním fotbalovém prostředí jsou krajní obránci velmi často hodnocení podle přínosu pro ofenzivu svého týmu, proto je tomu věnována i poslední část článku. Nebudeme ale koukat na syrové hodnoty asistencí, ale spíše na očekávané hodnoty, jelikož ty eliminují vliv (ne)kvality zakončení. Zároveň klíčové přihrávky a asistence na střelu jsou relevantním zdrojem přínosu hráče pro jeho tým.

Jan Juroška – I poslední graf jej pasuje do hráče s největším přínosem pro ofenzívu Baníku. S hodnotou 0,81 klíčových přihrávek mu patří první příčka napříč ligou. Hodnota xA 0,16 a 1,27 asistencí střel, nejsou také k zahození.

Eldar Šehić – Doslova průměrný hráč. Jak z grafu vyplývá, v obou zobrazených hodnotách na osách grafu mu patří prostřední hodnota všech ligových krajních obránců. V proměnné xA je to 0,1 a 0,39 klíčových přihrávek za zápas, navíc k tomu přidá 0,78 asistencí střel.

Jiří Fleišman – Na hřišti se už díky svých fyzických parametrů nedostává tak vysoko a na jeho číslech se to podepisuje. Za zápas tak stihne 0,36 klíčových přihrávek, 1,02 asistencí střel a přidá k tomu 0,13 xA.

Muhammed Sanneh – Další důkaz jeho chabého vlivu na ofenzivu. Hodnoty 0,02 xA + 0,21 klíčových přihrávek a 0,75 asistencí střel jsou velmi slabé a v lize tak patří mezi nejhorší hráče.

Pro někoho je možná tento článek pouze potvrzením, co bylo v minulé sezóně na krajích naší obrany k vidění, pro někoho zase přidání nového úhlu pohledu. Že bude Muhammed Sanneh vypadat v defenzivních datech jako jeden z nejlepších krajních obránců ligy by čekal málo kdo. Na druhou stranu ofenzivní přínos Jana Jurošky jsme mohli sledovat téměř víkend co víkend. Výkony Jiřího Fleišmana, kterými si v datech zajistil pozici průměrného krajního obránce asi taky vyloženě nepřekvapí. Bohužel, nepřekvapí ani slabší hodnoty Eldara Šehiće, který se do lepší poloviny krajních obránců dostal pouze výjimečně.

Pokud jste to dočetli až tady, tak jsem vám vděčný a budu se těšit u dalšího dílu našeho miniseriálu Datové okénko.

BP!

Další články z:Datové okénko

Komentáře nejsou povoleny.