Datové okénko

Datové srovnání středních obránců v rámci FORTUNA:LIGY

V podobě miniseriálu Datové okénko se pokusím ukázat a popsat, jak si v předešlé sezóně vedli hráči Baníku na jednotlivých pozicích v porovnání s hráči ostatních týmů FORTUNA:LIGY.

Pro úvodní díl jsem si vybral pozici středního obránce, která si v posledních letech prošla obrovským vývojem, a to jak při hře s míčem, tak bez něj. Dnes už není jediným úkolem stoperů bránit útoky soupeře, ale také se významně podílet na tvorbě hry vlastního týmu. Určitá data dokonce hovoří o tom, že stopeři dnes mají na svědomí více průnikových přihrávek než střední záložníci. Při obranné fázi se pak v posledním desetiletí výrazně posunula obranná linie směrem nahoru a obránci tak za sebou nechávají podstatně větší prostor. Z toho pak plynou vyšší nároky na jejich pohybovou stránku a schopnost čtení hry.

Srovnání budou formou datové analýzy, pro kterou budou využívaná data společnosti Wyscout, použité vizualizace jsou však z vlastní kuchyně.

Pro tuto analýzu byli vybráni hráči, kteří odehráli v sezóně 2022/23 alespoň 900 minut a jejich primární pozicí byl střední obránce. Porovnání se bude týkat hlavně defenzivních čísel, avšak přínos pro ofenzivu bude zohledněný rovněž.

Defenzivní souboje

Na první pohled nás u středních obránců vždy zajímá, jakým způsobem se staví do soubojů, konkrétně jak často a s jakou úspěšností. Všichni moderní obránci dnes musí svádět souboje s rychlými, silnými a houževnatými útočníky. Z výše zmíněných důvodů jsem se rozhodl jako první popsat tento aspekt hry, konkrétně jak si vedou naši hráči v počtu podstoupených defenzivních duelů a jakou při tom mají úspěšnost.

Karel Pojezný – Tento 21letý stoper je možná trošku nečekaně nejlépe postaveným hráčem Baníku v těchto metrikách. Průměrně se dostane do 6,38 defenzivních duelů na zápas s úspěšností 71,43 %. Zároveň způsobí pouze 0,66 faulů za 90 minut.

Michal Frydrych – Jako druhý nejlepší stoper Baníku tohoto grafu už bohužel patří do spodní poloviny hráčů ve všech třech metrikách. Za 90 minut podstoupí 5,05 defenzivních duelů s úspěšností 67,11 % a vytvoří 1,13 faulů.

Eneo Bitri – Stále relativně nová akvizice Baníku patří v této disciplíně ke spodní polovině skoro ve všech metrikách. Za zápas se objeví v 5,13 defenzivních duelech s úspěšností 66,67 % a přidá k tomu 0,97 faulů. To by čekal málokdo, že?

David Lischka – Podle grafu hráč Baníku s nejnižšími hodnotami, který za 90 minut svede 4,34 defenzivních soubojů s úspěšností 62,9 % a pomůže si 0,98 fauly na zápas.

Obranné postavení

Že defenzivní duely nejsou pouze skluzy, ví už dnes každý, i když se z pravidla jedná o zákroky, které fanoušci ocení nejvíce. Je nesmírně důležité, aby dnešní moderní obránce uměl číst hru a ideálně skluzům spíše předcházel. Měl by umět zachytávat míče tak, aby efektivně blokoval dráhy přihrávek soupeřů a minimalizoval tak jejich ofenzivní potenciál.

PAdj – possession adjusted – hodnota přepočtena vzhledem k držení míče v daném zápase, aby její porovnání bylo objektivní, více informací naleznete tady

Eneo Bitri – Tento albánský stoper patří ve všech metrikách k lepší polovině ligových hráčů, kdy PAdj hodnotu zachycených míčů má 8,44, průměrnou hodnotu zachycených míčů na zápas 6,17 a zároveň úspěšně podstoupí 10,4 defenzivních akcí.

David Lischka – Oproti předchozímu grafu patří tento 25letý stoper téměř k nejlepším 15 % hráčů v metrice PAdj zachycených míčů, kdy dosáhl hodnoty 9,04, za 90 minut pak průměrně zachytil 6,16 míčů a zaznamenal 9,11 úspěšných defenzivních akcí.

Michal Frydrych – Zkušený stoper se v rámci této části pohybuje okolo průměru. Za 90 minut svede průměrně 8,97 úspěšných defenzivních akcí, hodnotu PAdj zachycených míčů má 7,83 a také zachytí 5,45 míčů.

Karel Pojezný – Zachycené míče určitě nejsou jeho silnou stránkou, kde spadá mezi 15 % nejhorších stoperů celé soutěže. PAdj hodnotu zachycených míčů má 5,79, za zápas pak průměrně zachytí 4,05 míčů a jako vítěz vyjde z 8,78 defenzivních akcí za zápas.

Hlavičkové souboje

I v dnešním fotbale si mnoho týmů pomáhá nákopem na vysokého útočníka, proto je schopnost obránce ubránit si svůj vzdušný prostor nesmírně důležitá, nemluvě o řešení situací ve vlastní šestnáctce. Tyto schopnosti pak lze velmi jednoduše převést do standardních situací, ať už defenzivních či ofenzivních a pomoct tak týmu při vstřelení branky.

Eneo Bitri – Nestává se často, že je oko fanouška v harmonii s datovými výstupy, avšak tento stoper je výjimkou potvrzující pravidlo. Jedná se o téměř nejlepšího stopera ve všech třech vykreslených metrikách, kdy za 90 minut podstoupí 8,1 vzdušných duelů, ze nichž jich vyhraje hned 5,43, takže se může pyšnit vynikající úspěšností vzdušných duelů v podobě 66,97 %.

Michal Frydrych – I tento zkušený 33letý stoper patří mezi lepší hlavičkáře naší ligy. V zápase se průměrně zúčastní 6,12 vzdušných duelů a vyhraje jich průměrně 3,79, úspěšnost se tedy zastavila na hodnotě 61,96 %.

David Lischka – Přestože to tak nemusí na hřišti vypadat, patří v této disciplíně mezi lepší polovinu ligových hráčů. Za zápas podstoupí 5,39 vzdušných soubojů s úspěšností 66,23 %, takže jich za  90 minut vyhraje 3,57.

Karel Pojezný – Ani vzdušné souboje nejsou jeho nejsilnější stránkou, když průměrně podstoupí 4,45 vzdušných duelů za 90 minut s chabou úspěšností 44,26 %. V důsledku pak průměrně v zápase vyhraje pouze 1,97 vzdušných soubojů.

Progrese míče

Jak už jsem zmínil výše, moderní stoper musí umět nejen bránit, ale měl by zároveň pomoct svému týmu v ofenzivní fázi hry. Metrikám, které tohle zohledňují, bude věnována tato pasáž. Konkrétně se jedná o progresivní přihrávky, které jsou definované jako přihrávky dopředu jenž musí urazit dané metry a progresivní běhy, které jsou definované jako dribling, který je proveden po minimální požadovanou metráž. Lépe česky to asi můžeme popsat jako vyvážení míče. Zároveň je ale potřeba zmínit, že mezi progresivní přihrávky se také počítají dlouhé nákopy na útočníky, což se na příklad zrovna u nás dělo.

Karel Pojezný – Přínos tohoto stopera pro tvorbu naší hry je nepřehlédnutelný. Průměrně se za zápas pokusí o 9,44 progresivních přihrávek s úspěšností 70,66 % a zároveň se pokusí průměrně o 1,71 vyvezení, což jej vyšvihne na čtvrtou pozici mezi ligovými stopery.

Michal Frydrych – I jeho kvalita v progresi míče je nezanedbatelná. Průměrně za zápas zkusí 10,44 progresivních přihrávek s úspěšností 74,52 % a pokusí se přesně o 1 vyvezení během utkání.

David Lischka – Také v této disciplíně se jedná o hráče lepší poloviny ligy. Za 90 minut se pokusí 1,19 o progresivní dribling a také o 8,75 progresivních přihrávek s úspěšností 72 %.

Eneo Bitri – Jako nejhorší kmenový hráč Baníku patří i tak minimálně v jedné metrice mezi nejlepší hráče ligy. Za zápas se pokusí o 10,26 progresivních přihrávek s kompletací čítající 65,22 %. Slabší je pak vyvezení, kterých zkusí pouze 0,59 za 90 minut hry.

Tvorba hry

I poslední pasáž Datového okénka bude věnována ofenzivním hodnotám, tentokrát těm, které berou v potaz hráčské schopnosti s míčem. Vybranými metrikami jsou pokusy o přihrávku na 90 minut, přihrávky směřující do poslední třetiny hřiště a také jejich úspěšnost.

Michal Frydrych – Své mnohaleté zkušenosti dokáže prodat ve volbě správného typu přihrávky, jelikož je naším nejlepším středním obráncem tvořícím hru. Průměrně za zápas zaznamená 45,73 přihrávek, z toho pak 8,18 do poslední třetiny hřiště s přesností 65,04 %.

Karel Pojezný – I tento mladý stoper patří ze své pozice mezi solidní tvůrce hry. Za 90 minut se pokusí o 41,23 přihrávek, do poslední třetiny jich pak v zápase pošle průměrně 7,40 s úspěšností 70,44 %.

Eneo Bitri – Ačkoliv se nejedná o jeho hlavní přednost, nevede si vůbec zle. Za zápas se pokusí o 39,98 přihrávek, ze kterých je 6,69 do poslední třetiny s horší úspěšností 58,89 %.

David Lischka – Patří mezi stopery s nejvyšším počtem přihrávek – 46,58, ale bohužel jich směřuje do poslední třetiny hřiště pouze 4,55 za zápas. Skóre si však vylepšuje přesností, ta je totiž vynikajících 76,92 %.

Střední obránci Baníku, kteří v letošní sezóně odehráli alespoň 900 minut tvoří velmi zajímavou kombinaci. Ve většině metrik patří mezi lepší polovinu, v některých pak k úplné špičce ligy. Schopnost Enea Bitriho ve vzdušných duelech je famózní a od svého příchodu tuto premisu potvrzuje. Špatné hodnoty Karla Pojezného v grafu defenzivního postavení by mohl řešit přechod na 3 střední obránce a otevření tak jeho ofenzivního potenciálu, jenž grafy o tvorbě hry minimálně naznačují. Michal Frydrych a David Lischka vykazují hodnoty středních obránců, kteří se bezpochyby řadí k lepší polovině obránců FORTUNA:LIGY, avšak v ničem vyloženě nevyčnívají. Myslím, že můžeme být všichni zvědaví, jakým způsobem doplní tým nově příchozí Filip Blažek. Ale to si řekneme zase až za půl roku.

Pokud jste to dočetli až tady, tak jsem vám vděčný a budu se těšit u dalšího dílu našeho miniseriálu Datové okénko.

BP!

Další články z:Datové okénko

Komentáře nejsou povoleny.