Co na srdci, to o Baníku

S Lubošem Kozlem v dobrém i ve zlém?

„Srdce trenéra prý dostává zabrat stejně jako start kosmonauta. Mám 409 startů, z toho jsem třeba 150 prohrál, 150 vyhrál a zbytek remízy. Sto padesát porážek – to je pět let a každou sobotu prohraješ. Z toho třeba dvacetkrát v 93. minutě. To tě musí za chvíli zabít.“ – P. Uličný

Často si na tuto trefnou hlášku bodrého trenéra vzpomenu v momentu, kdy se v médiích o nějakém z jeho kolegů objeví spekulace, že „už nemá týmu co dát, že to výsledkově i herně není ono, že nestaví toho či onoho a měl by… “ však to znáte. Jo, není lehké býti trenérem v zemi, kde v každé hospodě (teda pokud je zrovna doba rozvolňování) sedí u stolu hned několik adeptů na post lodivoda právě toho svého klubu. Když se před několika týdny začaly v médiích po výsledkově mrazivém lednu v souvislosti s Lubošem Kozlem objevovat spekulace o jeho případném konci v Baníku a možném nástupci v osobě Pavla Vrby, i já jsem podlehl chmurám. Na jedné straně totiž stál tábor, který volá po odvolání trenéra s odvoláním na prohlášení vedení o tom, že chce s Baníkem do pohárů, přičemž pohárová účast je teď dost daleko a na straně druhé stála neméně početná družina fanoušků poukazující na to, že trenérovi bylo přislíbeno dost času na přebudování týmu. Problém tkví v neurčitosti termínu „dost času“. Pro někoho je to půl roku, pro někoho sezóna, pro jiného dvě, či snad tři? A teď se v tom vyznejte. Položil jsem si tedy dvě, podle mého základní otázky a abych v tom nejel sám, oslovil jsem několik spolusledujících a poprosil je o názor. K mé radosti byli vstřícní, za což ji patří velký dík.

Měla by přijít výměna trenéra, pokud by se Baník v letošní sezóně nekvalifikoval do předkol evropských pohárů?

Pavluscha (@pavluscha73): Z mého pohledu ano, myslím si, že pokud vedení vyhlásilo jako cíl pro tuto sezónu umístění zajišťující účast v některém z pohárů, měla by v případě nesplnění cíle následovat výměna trenéra. Jedním dechem ale dodávám, že výměna by měla přijít až v případě, kdy bude jasné, že cíl nebude splněn. To znamená, že je zatím správné, že k odvolání trenéra nedošlo.

Zdeněk Perutka (@perdazd): Vzhledem ke kvalitě kádru, zázemí a fanouškům jsou pohárové ambice zcela logické. Ale myslím si, že by to nemělo být automaticky nastaveno: neuděláš poháry = končíš. Nejsem úplně příznivcem těchto ultimát. Sezóna se nějakým způsobem vyvíjí a před námi je ještě hodně utkání, takže je teď velmi těžké odhadovat, jak to bude vypadat třeba za dva měsíce. Pokud nebude Evropa, ale budeme hrát fotbal, který bude dávat smysl, tak nevidím důvod k tomu měnit lodivoda. Je třeba se také zamyslet nad tím, že pokud by došlo k odvolání Luboše Kozla, musí jej někdo nahradit. Za mě musí být náhrada řádně promyšlená a hlavně adekvátní. Byl bych totiž nerad, kdyby Baník dopadl jako jiné tuzemské kluby, které se loučí s trenérem každých 12 měsíců. To není cesta. Osobně stále věřím, že se ještě nakopneme a poháry letos urveme. Fanoušci by si to zasloužili a pro hráče jako je například Lašty by to mohlo být hezké finále jeho kariéry.

Honza Křenek (@KrenekHonza93): Na to nejde výslovně odpovědět. Ano, vedení klubu dalo najevo, že má pohárové ambice, takže z tohoto ohledu je to dost jednoznačné. Nicméně pokud se herně stabilizujeme a bude ve většině zápasů patrný herní posun, jen třeba nevyjádřený výsledkově, což se prostě může stát, tak by byla škoda začínat zase úplně od začátku s někým novým na lavičce.

SaxofoNikos (@saxofonikos): Myslím, že pravda by mohla být někde uprostřed. Motivace ze strany trenéra je bezpochyby velmi důležitá pro celý tým. Pana Kozla osobně neznám, a tak nemohu ani posoudit, jaký je doopravdy trenér, i když o jeho kvalitách vůbec nepochybuji. Pan Brabec má jistě v trenéra plnou důvěru, což je také důležité pro jeho práci. Každopádně se říká, že by trenér měl dostat minimálně 2-3 roky na to, aby proměnil tým k obrazu svému, a proto bych ho nechal minimálně dokončit svou započatou práci. Po této době pak budeme moci lépe usuzovat, zda se mu to povedlo, nebo nikoliv.

Má Luboš Kozel k dispozici dostatečně kvalitní kádr a dostatek času na splnění tohoto cíle?

Pavluscha (@pavluscha73): I na druhou otázku odpovídám ano. Myslím si, že většina přivedených posil byla vybrána v součinnosti s trenérem či na jeho návrhy a jejich zapracování do týmu je pak tedy čistě na něm. V některých případech se to povedlo, jindy zatím nikoliv. Nechci rozebírat konkrétní jména, ale z celkového pohledu je to i tady tak 50:50. Dalším důležitým faktorem je poskytnutý čas, poněvadž rok a čtvrt je z mého pohledu na práci v top klubu, kterým chce Baník Ostrava oprávněně být, dostatečná doba na to, aby se na herním projevu týmu a výsledcích projevilo zlepšení. Vzpomínám teď marně, kterému trenérovi v minulosti se dostalo takových podmínek, jaké má právě Luboš Kozel.

Zdeněk Perutka (@perdazd): Nevím zda dostatek času. Ale je zjevné, že vedení v zimě poskytlo Luboši Kozlovi maximální servis k tomu, aby tento cíl zkusil naplnit.

Honza Křenek (@KrenekHonza93): Dostatek času? Samozřejmě, že neměl. Pan Kozel mohl trénovat Baník bez covidových restrikcí jen 2 měsíce. Od té doby je vše jinak. Tak dlouhá pauza určitě nepomůže týmu, který prochází obrovskou změnou herního projevu. Na podzim šlo mužstvo navíc znovu do karantény. Zmíněné restrikce také aktuálně znamenají absenci diváků v hledišti, což je pro Baník masivní ztráta. Ano, lidé jsou na tribunách často zbytečně netrpěliví a pískot i v brzkých fázích zápasů nebyl ojedinělým, což mohlo na některé hráče působit možná i hůř než prázdné hlediště. Nicméně podpora kotle byla fantastická, byl opravdu 12. hráčem, doma i venku a teď mužstvu chybí. Trenér navíc nedostal všechny posily, které chtěl. Zde zmíním především Růska a Lingra.

SaxofoNikos (@saxofonikos): Toto je otázka, kterou si my fanoušci pokládáme neustále. Jsou zápasy, kdy se nestačím divit, jak dobře tým hraje, obzvláště pak s předními týmy tabulky. Na druhou stranu jsou pak zápasy se slabšími mužstvy, kdy si říkám, že snad není možné, jak špatně naši hráči hrají. Nechci tady uvádět, kteří hráči mají rozporuplné výkony, jen vím někteří, co již mají tzv. před “důchodem”, se opravdu snaží zahrát velmi důstojný fotbal, což je mi velmi sympatické. Zkrátka je třeba bojovat ne jeden zápas za čas, ale v každém utkání tak, jak to u Baníku vždy bylo.

Aby bylo vše kompletní je důležité zmínit dva důležité faktory. První zmínil Honza ve své odpovědi a tím je doba covidová, která hraje velkou roli nejen v našich životech, ale výrazně ovlivňuje také podmínky pro práci ve sportovních klubech. Tím druhým je v tomto případě štěstí na los, poněvadž mi něco říká, že stačilo, aby se program prosincových zápasů prohodil s lednovými a Luboš Kozel by už teď velmi pravděpodobně doma foukal do polívky. Nicméně štěstěna přeje lidem připraveným, lidem s cílem a vizí a tu Luboš Kozel nepochybně má. Moc mu přeji, ať se mu jí v Baníku podaří naplnit. Čas na to ještě má a zápas s Jabloncem ukázal, že tudy vede cesta.

Další články z:Co na srdci, to o Baníku

Komentáře nejsou povoleny.