Co na srdci, to o Baníku

Zavinil prohru na Letné jen hloupý faul?

„Co to včera bylo? Tak jedenáct nagelovaných manekýnů si honí triko za výsledkem a pak jim do toho jeden z nich hodí vidle? Doufám, že ho za tu penaltu nechali jít z té Prahy pěšky!“

Takhle mě den po prohraném pohárovém střetu se Spartou přivítala místo pozdravu má zákaznice. Paní, která o mě ví, pro který klub mi srdce bije, ale o které já neměl tušení, že se zajímá o fotbal. Nezajímá, ale protože jí někdo ze sousedů ve střediskové obci přesně na půli cesty mezi Opavou a Krnovem řekl, že proti Baníku v pro mě tolik neoblíbeném dresu nastoupí Libor Kozák, její soused a kluk, kterého zná od mala, tak utkání sledovala a tím přivítáním dost změnila to, o co se chci v tomto blogu podělit.

Zavinil prohru na Letné hloupý faul?

Když se sudí chopil píšťaly a odpískal konec zápasu, byl jsem rád, že jsem na tenhle zápas opustil teplo domova, společnost rodiny a využil pozvání kamaráda ke společnému sledování přenosu spojeného s degustací několika plechovek Pilsner Urquell. Je známo a vyzkoušeno, že stejně jak je sdílená radost dvojnásobná, tak i sdílené zklamání méně bolí. A tak sedím, popíjím s kamarádem pivo a ve ztichlém obýváku by se zklamání dalo krájet. V hlavě mi běží, že až do 88. minuty bylo vše fajn. Baníček hrál už pátý poločas v řadě podle mých představ a já nadšen tím prvním na Letné, byl přesvědčen, že pokud nezasáhne nesmysl v podání M.I.B. – Muže v černém, tak se nemůže nic stát. Ale ouha. Stejně jako na Bílé hoře nás teď srazil úder z vlastních řad. Poslední naděje směrované k zaříkávači v bráně vyšly planě a ten, i když trefil směr, merunu nezachytil.

První, co každého včetně vyšetřovatele po spáchání trestného činu napadne, je kdo za to může? V tomhle případě není těžké nalézt odpověď. Hráč s číslem 22 v bílém dresu. Podle odsouhlasené soupisky k utkání se jedná o 21letého Filipa Kaloče, do té chvíle bezúhonného halva Baníku Ostrava. Takhle nějak by to mohlo být v protokolu, ale já nechci obviňovat.

Ano, Filip Kaloč udělal hloupost, vlastně dvě a po právu byl ohodnocen dvěma žlutými kartami, které se podle zákonů zeměplochy rovnají kartě barvy krve. Podle mého názoru byly obě zbytečné. Navíc z té první zbytečnosti v podobě nakopnutí míče do reklamního banneru mě berou mory. Dovedu pochopit, že na hřišti hráčem cloumají emoce a tlak je na něj velký, ale já jako zaujatý fanoušek ocením více skluz, který sice nejde vůbec po míči, ale vyplyne ze hry, než trest za stupidní svléknutí dresu či ještě více stupidní (v mém chápaní) nakopnutí banneru. A to i když tím hráč vyjadřuje svou frustraci nad rozhodnutím sudího. Nicméně, dle mého názoru Baníku neprohrál zápas Filip Kaloč, a proto jej prosím nelynčovat na FB a podobných sítích. Je to mladý Chachar a herně to ve středu z jeho strany nebylo vůbec zlé. Věřím, že si příště dá větší pozor. Může se ještě polepšit a jsem přesvědčen, že to dokáže a v některém z příštích zápasů své provinění odčiní.

„Baník měl spoustu pološancí.“

Takhle mimo jiné ohodnotil ze svého pohledu zápas kouč Pavel Vrba, který (a nechybělo tomu mnoho) mohl hodnotit tenhle zápas z pohledu trenéra Baníku. Já s ním naprosto souhlasím. I když Baník v posledních pěti poločasech zaznamenal příjemnou proměnu výkonu k lepšímu a já chci věřit, že se nejedná jen o přechodný stav, tak se pořád jedná o velmi dobré výkony jen do finální fáze. Stejně jako při lednové sibérii na Městském stadiónu byli i teď rumuni k poražení. Bohužel se finální řešení nedaří a nedaří, což nám chybí k tomu, abychom se nastálo zařadili do první šestky. Nicméně je evidentní, že tým jde herně nahoru a věřím, že i výsledky se brzy dostaví. Teď nás čeká zápas na Slovácku a já zcela otevřeně přiznám, že byť bych si Martina Svědíka na lavičce Baníku moc přál, tak se mi zároveň líbí i přístup, pokora a otevřenost, s jakou ke své nové roli přistupuje Ondřej Smetana. A kdo ví, třeba jsme všichni právě svědky zrodu nové trenérské legendy. Nechť mi dá výkon a výsledek na Slovácku zapomenout na stesky po Martinu Svědíkovi.

Fotbalu zdar a Baníku zvlášť!

Další články z:Co na srdci, to o Baníku

Komentáře nejsou povoleny.