Pohledem z B4

Jak se zatím vyplácí „Investice do budoucna“?

V červnu 2019 byla do Baníku přivedena trojice hráčů, která sice neměla s okamžitou platností působit v základní sestavě A-týmu, ale byla přivedena z důvodu svého potenciálu a s vizí budoucího profitu. Jmenovitě se jedná o akvizice Lukáše Raaba, Lumíra Číže a Dominika Martišiaka, kteří v v klubu podepsali dlouhodobé smlouvy o nezveřejněné délce. Od doby jejich příchodu na Slezskou už uplynul téměř rok a půl a tak je čas se na jejich dosavadní angažmá v modrobílém dresu podívat zblízka.

Lukáš Raab (20 let, útočník, aktuálně na hostování v Odře Petřkovice)

Lukáš na sebe upozornil v dresu olomoucké Sigmy, za kterou v lize staršího dorostu v sezóně 2018/19 vstřelil 15 branek ve 24 utkáních a stal se tak druhým nejlepším střelcem této soutěže. Po skončení oné sezóny jej ze Sigmy vykoupil právě Baník, který se také tímto nákupem urostlého střelce snažil řešit budoucí generační obměnu v útoku. Letní přípravu po svém příchodu absolvoval s tehdy druholigovými Vítkovicemi, kde však neuspěl a tak byl navrácen do Baníku, konkrétně do B-týmu, se kterým ostatně strávil i celou podzimní část soutěže. Pozice na hrotu Baníku B však byla na začátku loňského ročníku pevně obsazena Radovanem Lokšou, který si držel průměr téměř jedné branky na zápas. V zápase 13. kola proti Petřkovicím si však Lokša vykloubil rameno a po zbytek podzimní části absentoval. Toto mohla být pro Lukáše příležitost prokázat svůj herní potenciál. Tehdejší trenér B-týmu Tchuř však měl k Lukášovi výhrady zejména v oblasti osobních soubojů a zpracování, z čehož pramenil pouhý jeden start v základní sestavě ve zbývajících podzimních utkáních. V zimní přípravě A-týmu, nově pod vedením Luboše Kozla, se Raab objevil na devět minut v utkání proti Pohronie. I za tento krátký čas se ale dokázal prosadit a vsítil tak svou první a zatím také jedinou branku za A-tým Baníku Ostrava. Trvale se však do prvního mužstva nedostal a vzhledem k uzdravení Radovana Lokši v B-týmu se rozhodl upřednostnit hostování ve třetiligovém Frýdku-Místku. Za tento tým při svém debutu vsítil hned dvě branky do sítě Dolního Benešova při výhře 3:1. Jeho další angažmá v tomto klubu však bohužel ukončila coronavirová pandemie. Po letním návratu k fotbalu se vrátil do kádru druhého týmu Baníku, avšak vzhledem k nezměněným poměrům pro sebe neviděl budoucnost a upřednostnil hostování v Petřkovicích. Tam zatím letos nastupoval střídavě v základní sestavě a v deseti zápasech, do kterých nastoupil, vstřelil jediný gól. A jak to tak často bývá, prosadil se právě proti svému kmenovému klubu ve druhém kole při výhře Petřkovic 0:1.

Lukáš sice má se svými 194 centimetry a 88 kilogramy vhodné fyzické parametry pro hrotového útočníka silného především v pokutovém území, ale zatím je v seniorské kategorii nepřetavil do nějakých solidních čísel. Trenér Kozel navíc nepraktikuje herní styl, který by Lukášovi seděl a přinášel mu příležitosti tyto své přednosti využívat. Na tuto skutečnost ostatně doplatil už Tomáš Smola. Z tohoto důvodu se obávám, že bude pro Lukáše velmi těžké se do kádru A-týmu Baníku vůbec kdy dostat.

Lumír Číž (20 let, brankář, aktuálně na hostování ve Vysočině Jihlava)

I Lumír Číž byl do Baníku přiveden s ohledem na blížící se generační obměnu. Laštyho bohatá kariéra se pomalu ale jistě blíží svému konci a byl by hazard nezamýšlet se nad tím co dál, až dá fotbalu své vale. Lumírovo angažmá v Baníku je zatím určitě úspěšnější, než je tomu v případě Lukáše Raaba. Číž totiž v předchozí sezóně v Áčku plnil roli trojky a jak v předsezónní, tak v zimní přípravě sezóny 2019/20 dostával od obou koučů určitou porci minut. Do soutěžního zápasu však za první tým nenastoupil ani jednou a tak působil jen jako brankář Béčka. I tady se však o místo v brance musel dělit, konkrétně s Viktorem Budinským a s Radovanem Murinem. Celkově tak v loňské sezóně odchytal 7 zápasů ve třetí nejvyšší soutěži, při kterých obdržel jedenáct branek a udržel dvě čistá konta. Před začátkem letošní sezóny přepustil místo třetího gólmana prvního mužstva Radovanu Murinovi a z důvodu většího herního vytížení odešel na hostovaní do druholigové Jihlavy. Za ni zatím nastoupil ve čtyřech druholigových (z čehož v jednom udržel čisté konto) a v jednom pohárovém utkání, neboť i zde se o pozici jedničky dělí, konkrétně se stejně starým Michalem Lancmanem, kmenovým hráčem Vysočiny.

Jihlava byla vždy dobrým místem pro rozvoj brankářů a doufejme, že tomu tak bude i v Lumírově případě. Zejména na výbězích, hře ve vzduchu a v komunikaci s obranou totiž určitě ještě má co zlepšovat. Pokud na těchto herních aspektech zapracuje, bude se moct o místo v brance Baníku poprat. Konkurence v podobě Viktora Budinského, Radovana Murina, či dalších gólmanů z akademie však rozhodně nebude zanedbatelná.

Dominik Martišiak (20 let, ofenzivní univerzál, aktuálně v Baníku Ostrava B)

Přestože je Dominik stejně starý jako oba jeho čeští kolegové, má z celé trojice určitě nejvíce zkušeností s dospělým fotbalem. V dresu slovenské Senice totiž v lize debutoval již ve svých šestnácti letech. V dalších dvou sezónách se však nikdy dlouhodobě neprosadil do základní sestavy a tak také proto po sezóně 2018/19 kývl na nabídku z Ostravy. Podobně jako Lukáš Raab, i on putoval na svou první letní přípravu do Vítkovic, avšak na rozdíl od Lukáše se v kádru dovedl prosadit a ve druhé lize odehrál celý ročník. Podzimní část však odseděl z většiny pouze na lavičce, v základní sestavě totiž nastoupil všeho všudy třikrát (z toho jednou v lize a dvakrát v poháru) a připsal si pouhých 321 minut. Zimní přípravu pak absolvoval doma na Slovensku, konkrétně v dresu FC Nitra, ale z vícero důvodů (pokud vím tak jak byrokratických, tak herních) byl nucen se navrátit zpátky do Vítkovic. Tam však pro něj nastala výrazná změna, kdy byl k týmu angažován současný trenér baníkovského Béčka Ondřej Smetana. Ten vidí Dominikovu pozici primárně na hrotu útoku a v jarní části mu dal důvěru v základní sestavě hned v šesti ligových utkáních, ve kterých Martišiak vstřelil dvě branky. Ani jeho příspěvek však neodvrátil konečné umístění Vítkovic na posledním místě druhé ligy. Po sezóně musel Dominik znovu řešit své angažmá. Do A-týmu Baníku se totiž neprosadil, poněvadž nebyl přibrán ani do letní přípravy a třetiligová úroveň v Béčku, se kterým v létě v určitých fázích trénoval, byla přece jen poněkud málo. Ve hře bylo i zahraniční angažmá, zájem o něj projevovalo vícero skotských týmů, ale z těchto námluv nakonec sešlo a Dominik musel vzít za vděk Baníkem B. První čtyři zápasy letošní sezóny však vynechal mj. z důvodu zranění, ale zároveň měl štěstí, že po druhém kole proběhla v B-týmu rošáda na trenérském postu, kdy Daniela Tchuře nahradil Ondřej Smetana, jenž na Dominika sázel již ve druhé lize ve Vítkovicích. Ani ve druhém mužstvu však nemá jednoznačnou pozici v základní sestavě, poněvadž Radovan Lokša je stále ve výborné formě a je pro tým přínosem jak na hřišti, tak mimo něj. Z těchto důvodů hraje Martišiak třeba také na podhrotu, nicméně lze vidět, že tato pozice pro něj není tím pravým, neboť není tvůrčím hráčem, ale jedná se spíše o hráče silového a tahového, podobně jako jsou na tom třeba Ondřejové Chvěja se Šašinkou. Poslední utkání před nucenou pauzou odehrál právě z většiny na pozici #10 a zápas se mu bohužel nepovedl. Předvedl několik ztrát míče, které pramenily ze špatného prvního doteku a to i v nebezpečných prostorech.

Právě z důvodu podobné typologie s dalšími mladými hráči, kteří však již patří do prvního mužstva, to vypadá, že podobně jako Lukáš Raab, také Dominik Martišiak nebude mít cestu do Áčka nikterak jednoduchou.

Shrnutí

Jak lze vidět, ani jeden z těchto tří hráčů zatím nijak zásadně na dveře prvního týmu neklepe a je tedy otázkou, zda skutečně měli být předchozím sportovním vedením přivedeni. Současnou optikou tyto akvizice nepůsobí jako úspěšné transfery, nicméně všem třem hráčům je teprve dvacet let a mají toho ještě spoustu před sebou. Osobně jsem velmi zvědav, jak se budou jejich kariéry nadále vyvíjet a to i s ohledem na to, že i tyto tři přestupy by jednoznačně měly hrát roli ve zpětném hodnocení Marka Jankulovského v pozici sportovního ředitele.

Další články z:Pohledem z B4

Komentáře nejsou povoleny.