Pohledem z B4

Pohled na utkání s Pardubicemi

Těžko říct, jak velký význam přisuzovat dnešnímu vítězství, vzhledem k tomu, že sobotní soupeř je jedním z hlavních adeptů na sestup, nicméně dnes se nechci bavit o Pardubicích, ale o Baníku.

Zprvu bych chtěl poukázat na obrovské týmové odhodlání a chuť konečně předvést dobrý výkon a vyhrát. Tato snaha šla vidět zejména u Dyjana, Holzera a Fleiše, kteří šli na hřišti příkladem jak výkonem, tak přístupem. Základem kvalitního výkonu byla velmi dobrá defenzivní práce, kdy v prvním poločase Baník takřka nepustil Pardubice na svou obrannou polovinu. Vysoká obranná linie, v kombinaci s dobým vystupováním zajišťovala rychlé získávání míčů z pardubických kopaček. Stoperská dvojice po několikazápasové odmlce působila velmi jistým a suverénním dojmem. Pozastavil bych se také u Filla, konkrétně u skutečnosti, že před rokem takřka v každém podzimním utkání způsobil chybu vedoucí k obdrženému gólu (byť teda většinou také k jedné brance přispěl na druhé straně), kdežto letos působí velmi slušným dojmem i v defenzivě. V této herní oblasti, zejména pak v poziční hře udělal od svého přemístění na pravou stranu obrany velký kus práce. Střed zálohy v mých očích splňoval, co měl – dobrý sběr odražených míčů a repressing, nicméně Jany znovu, zejména v prvním poločas, kazil víc, než by bylo zdrávo a než jsme u něj zvyklí. Tak jako tak výrazně oceňuji, že si míče získané v soubojích snaží uhrávat pro sebe a pokračovat po zisku míče konstruktivně.

Pár slov je třeba ztratit také vůči našim křídlům, která byla pro výhru naprosto klíčová. Z hlediska týmové taktiky šel vidět jistý ústup od tvorby hry přes střed a zintenzivnění útočné hry skrze krajní prostory. Holzi byl dneska obrovsky nahecovaná a do zhruba 60‘ byl opravdu „v zápase“. Naběhal toho spoustu, vybojoval mnoho míčů a celkově šlo vidět, že mu výsledek a předvedená hra nejsou jedno. O tom, že je to ještě ke všemu i nadstandardní fotbalista a takřka jediný hráč Baníku, který se umí prosadit 1 na 1 a často tak i činí, se téměř ani není třeba bavit. Na druhém křídle pak exceloval Azevedo. Jeho zařazení do sestavy mohlo mnohé překvapit a dost možná se jednalo vzhledem k formě ostatních křídelníků primárně o z nouze ctnost, ale podobných nouzí můžeme mít klidně i více. Rozhodně odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů v dresu Baníku a já si neodpustím srovnání jeho dnešního zápasu se zajímavým výkonem, který předvedl doma proti Bohemce během loňského podzimu. Také v onom utkání hýřil aktivitou, předváděl řešení zvedající diváky ze sedaček a dokonce byl i produktivní (0+1), jenže v zápase proti Klokanům byl aktivní jen směrem dopředu, zejména pak s míčem u nohy. V dnešním utkání však předvedl neuvěřitelně týmový výkon. Ať už co se týká naběhaných kilometrů, nesobeckých řešení v ofenzivě, anebo zejména v taktické disciplinovanosti. V obou zmíněných utkáních předvedl zajímavé výkony, v sobotu však byl výrazně platnější pro celé mužstvo, než právě v zápase s Bohemians. Dnes předvedl něco, co bych si skutečně nechal líbit, opravdu špičkový výkon.

Kuzma mi přišel na podhrotu docela ztracený, konkrétně v mezihře (a bude to tak pořád dokola. U Šáši na #10 s těmito pokyny detto), byť se mu určitě nedá upřít snaha a dobré náběhy do stran na dlouhé míče mezi stopery a krajní obránce Pardubic. Tento taktický prvek jsme pod Kozlem zatím moc často neviděli a jedná se o jednoznačné zjednodušení výstavby ofenzivy. Těžko říct, proč k tomuto zjednodušení došlo, ale já osobně s nimi nemám problém, pokud to funguje, což se zatím ukázalo, že ano. Tomáš Zajíc poté potvrdil určité předpoklady a to, že v mezihře od něj sice nebudeme moct čekat velké věci, ale že svým pohybem, krytím míče a schopností střílet branky přispěje k zefektivnění ofenzivy. Tomášova poněkud pokulhávající konstruktivnost je však dalším argumentem pro nasazení kreativního hráče na podhrot. Pokud by byl skutečně první volbou v útoku a pod ním by střídavě nastupovali Kuzma s Šášou, neměli bychom ve vysoké středové pozici nikoho, kdo by byl schopen produkovat finální přihrávky. Když už jsem zmínil Šášu, musím se bohužel pozastavit i u jeho výkonu. Během 26 minut, které strávil na hřišti se dostal do tří více, či méně slibných situací při útocích do otevřenější obrany. Ani jednu z těchto příležitostí však nevyřešil dobře. Takto opravdu ne. Doufám, že se dostane do formy, protože jeho výkony po zimním návratu do Baníku jsou zatím těžce pod jeho možnostmi.

Abych to shrnul, výsledek, hra i nasazení byly v tomto zápase opravdu slibné, ale je třeba nezapomíná na to, že se jednalo víceméně o povinnou výhru se soupeřem, který patří k těm výkonnostně slabším.

Další články z:Pohledem z B4

Komentáře nejsou povoleny.