Pohledem z B4

Špatná hra křídel a jak z toho ven?

Do konce kalendářního roku jsme zatížení kontrakty Lalkoviče a Azeveda, což výrazně snižuje náš manipulační prostor na přestupovém trhu. Neočekávám tedy, že bychom do konce přestupového období na tuto pozici přivedli posilu. Ze zbývajících možností máme v kádru ještě Potoka, Reitera, Buchtu a nouzově také Holzera, byť ten nakonec vypadá jako ta nejkvalitnější varianta.

V příštím ligovém utkání proti Pardubicím očekávám v základu Buchtu. Je to pro něj ideální zápas na návrat do sestavy po výpadku ze zápasového a tréninkového rytmu. V béčku už se navíc zase dostává do kondice a hlavně i do formy. Přestože se jedná rozhodně spíše o podhrotového hráče (a tvůrčího, přesně ten typ, který potřebujeme do 4-2-3-1), tak je pro mě vzhledem k okolnostem jasnou variantou na jedno z křídel, neboť na podhrot se patrně stejně nedostane přes Kuzmu s Šášou a případně i Chvěju, čili hráče nedisponující takovou poziční variabilitou. Tito hráči sice na pozici #10 v daném systému nezapadají, ale dlouhodobě posadit je prakticky nelze.

Hra podhrotové trojice je naší absolutní achillovou patou, ať už kvůli již zmíněné slabé formě/kvalitě křídelních hráčů, anebo kvůli výše uvedené nevhodné typologii hráčů na desítce. Tyto problémy by se však daly elegantně obejít přechodem na rozestavení 3-5-2, jehož jsme s mnoha dalšími fanoušky velkými příznivci, s ohledem na stavbu baníkovského kádru. Zaprvé by totiž odpadl problém s křídly, neboť krajní prostory by byly zajištěny wingbacky. Situace s hráči na podhrotu by se pak vyřešila jejich posunutím do pozice druhých útočníků, která by seděla hned několika našim hráčům, jmenovitě například právě již jmenované trojici Kuzma, Šáša, Chvěja, ale také Potokovi a případně i Buchtovi. Ten už hrál druhého útočníka za Lokšou v Béčku v první polovině sezóny 2019/20, ve které vstřelil v MSFL 10 branek. Vysunutým útočníkem by mohl být v diskutovaném sytému Tijany, který by tak mohl využít zejména svých vynikajících fyzických parametrů. Přestože nepatřím k těm, kteří by byli Tijanim natolik ohromeni, jako mnozí jiní fanoušci (zejména pro špatné proměňování šancí), cítím, že by z jeho práce mohli těžit hráči, kteří by mohli být produktivní z pozice druhého útočníka.

Ideální sestava by pak mohla vypadat ku příkladu takto:

Laštůvka; Pokorný-Svozil, Stronati; Fillo-Jánoš-Tetour-Buchta-Holzer;Kuzmanovič-Tijani;

Byť na některých postech (např. pravý wingback, střed zálohy, či druhý útočník) je výrazný prostor i pro jiné alternativy.

Další články z:Pohledem z B4

Komentáře nejsou povoleny.