Fotbalové úvahy Honzy Petruse

Hurá do Konferenční ligy!

Baník se už několik let pokouší prokousat do evropských pohárů. Zároveň se z našich řad pravidelně ozývá, že než vypadnout v předkole s někým z Kazachstánu nebo riskovat výprask s mnohem lepšími týmy, to ať si raději ještě počkáme. Vznik třetí evropské soutěže zvané Konferenční liga dává tomuto argumentu pořádně na frak.

Zaprvé se mění poměr náročnosti kvalifikace vzhledem k finančním bonusům. Soupeři, kteří vám hrozí v předkolech Konferenční ligy, jsou papírově přeci jen o něco slabší než ti, kteří číhají před branami Evropské ligy. Zároveň jsou finanční bonusy v Evropské a Konferenční lize velmi podobné. V hlavní soutěži Evropské ligy to bude asi 3,6 milionů eur. V Konferenční lize čeká na týmy ve skupinách 3 miliony eur.

Suma kolem 70 milionů korun by byla v současné době necelou polovinou ročního rozpočtu Baníku, který činí zhruba 160 milionů korun. I když se část peněz jistě rozpustí v odměnách hráčů, stále by to byl velmi příjemný bonus, který by buď ulevil peněžence pana Brabce nebo pro něj znamenal další prostředky, které může investovat do zlepšování kádru a infrastruktury.

Mapa znázorňující dálku a nákladnost dopravy do střední Asie.

Zadruhé se snižuje šance, že poletíte právě na daleký východ. Konferenční liga vpouští do předkol opět o něco širší paletu týmů. Jak na tom letos byly české týmy – Plzeň a Slovácko – ve druhém předkole této soutěže? Šance dalekého letu pořád zůstává, ale z 51 různých soupeřů jich v nemistrovské větvi kvalifikace bylo z Kazachstánu a Ázerbajdžánu jenom 6.

Je mi jasné, že pro účely případného výjezdu je nevhodných destinací více a Izrael, Kypr, Faerské ostrovy nebo sever Norska mohou být podobně složitě dostupné jako středovýchod Asie. Zde už ale musíme doufat v přívětivý los, který například letos naděloval českým týmům více než štědře a většina soupeřů byla z okolních středoevropských zemí.

Podstatnější ale je, že Konferenční liga odměňuje i neúspěšné celky. Slovácko, které letos vypadlo ve druhém předkole s bulharským Plovdivem, inkasovalo za neúspěšné účinkování 9 milionů korun (350 tisíc euro). To je sice poměrně malá částka, ale i takové bolestné klub jistě potěší.

Tabulka s odměnami za evropské poháry.

I nepovedené vystoupení na evropské půdě se může finančně vyplatit a s každým dalším postupem se tato částka samozřejmě zvedá. Neexistuje tedy zřejmý ekonomický důvod, proč by se Baník letos neměl opravdu naplno rvát o své místo v první čtveřici. Druhou možností je vítězství v domácím poháru, ve kterém je cesta k vrcholu díky nepředvídatelnému losu pravidelně o trošku schůdnější než v lize. I když s naším štěstím na los v posledních letech je to trochu zavádějící. A ani při zdánlivě snadném losu nemusí být postup zaručen, jak jsme se přesvědčili ve středu v Hlučíně.

Pokud navíc víme, že letos se byl schopný probojovat do skupiny Konferenční ligy i Jablonec, který v posledních letech proslul několika trapnými vystoupeními v předkolech, není dle mého vůbec co řešit. Jen dodám, že v době psaní textu vede po prvním zápase 5:1.

Plynule se tak dostávám k závěru. Přes veškerou frustraci z dalšího nepovedeného zápase v Praze se musíme zkoncentrovat k mnohem důležitějšímu souboji doma s Mladou Boleslaví.

Jen malá vsuvka ke statistice s mistrem. Opravdu nejsme jediný silnější tým, který v Edenu dostává világoš. Experti z Letné si na své výprasky rovnou rezervují domácí zápasy, jak vidíme na obrázku:

Poslední výsledky vybraných mužstev se Slavií. (zdroj: fortunaliga.cz)

Tak snad bíločervené porazíme v prosinci před plným stadionem, který jim od první sekundy ukáže, kdo je u nás doma. Ale teď už zpět ke škodovákům (nebo snad Škodovákům?) z Mladé Boleslavi.

Druhé zaváhání v sezoně proti přímému konkurentovi o poháry si po ztrátě v Jablonci nemůžeme dovolit. Čeká nás přitom nebezpečný soupeř, který má v kádru zkušenost v podobě Suchého, Škody nebo Matějovského a navrch k tomu dravé mládí, přičemž tomu všemu z lavičky velí protřelý trenér Jarolím. Věřím však, že na ně bude platit naše rychlost a výbušnost.

Tabulka se postupně začíná lámat a formují se v ní jednotlivé skupinky týmů. Jakákoli ztráta by dala příležitost odskočit Slovácku, které pokračuje ve skvělých výsledcích z loňska, přičemž v Jablonci je v sobotu od tří bodů vzdálil svým zářezem rozhodčí. Stejně tak si chceme ,,Bolku“ udržet co nejdále od těla a neztratit úplný kontakt s první trojicí pro případ, že to v ní někdo neudýchá.

V sobotu tedy všichni do ochozů, kluci budou naši hlasitou podporu potřebovat!

Komentáře nejsou povoleny.